Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ
În piețele din Chișinău au apărut primele legume moldovenești: roșii, castraveți și ridichi. Prețul unui kilogram este destul de mare în plin post, dar se va ieftini după Paști, când vor fi mai multe produse pe piață, susțin comercianții. De asemenea, au sosit mult așteptatele căpșune de import, la prețuri mai accesibile, transmite Moldova1.md.
La Piața Centrală din capitală, un kilogram de castraveți autohtoni poate fi procurat cu 65 de lei, în timp ce, prețul roșiilor variază de la 40 la 65 de lei în funcție de sort. De asemenea, o legătură de ridiche poate fi cumpărată cu 10-20 de lei. Vânzătorii spun că prețurile sunt justificate de costul producției în serele de primăvară. O scădere a prețurilor ar putea avea loc abia după Paști, odată cu încălzirea vremii și apariția unei diversități mai mari de legume. Între timp, urzica a devenit mai ieftină, un kilogram costând acum 80 de lei, comparativ cu 300 de lei, cât era acum câteva săptămâni.
"Marfa e a noastră, totul e moldovenesc, numai roșia e adusă. Avem ridiche de-a noastră, cartof autohton, bostănel, varză și castraveți. Avem un laborator care în fiecare zi testează cantitatea de nitrați", spun vânzătorii.
În același timp, au ajuns pe rafturi și primele căpșune de import din Grecia, la a un preț de 80-90 de lei per kilogram. Vânzătorii afirmă că, anul acesta, căpșunele sunt mai ieftine cu aproximativ 20 de lei față de anul trecut, datorită vremii calde care a grăbit creșterea acestora. Producătorii menționează că, în aproximativ o săptămână, vor ajunge și căpșunele din Turcia, iar cele autohtone vor fi disponibile abia spre sfârșitul lunii mai.
"Caserola este 50 de lei, iar kilogramul este între 80-90 de lei. Sunt din Grecia; ale noastre vor veni peste o lună",
"75 de lei kilogramul. Până ajung la noi din Grecia, sunt verificate cred că de vreo 10 ori; ne dau certificate și tot. Este mai ieftin anul acesta; anul trecut, prima căpșună era 200 de lei", mai afirmă comercianții.
Deși aceste produse arată bine la tejghea, unii cumpărători nu se grăbesc să le cumpere din cauza prețurilor mari, iar oamenii spun că așteaptă să apară mai multe produse autohtone.
"Nu prea cumpărăm, știți că ele sunt multe cu nitrați, primele așa sunt, cam scumpișoare”,
"Sunt primele și vrem să le gustăm, nu? Poate pe urmă mai apar de-ale noastre, dar acum ce să facem? Le pun cu sodă de mâncare și le scot nitrații", susțin oamenii.
Nutriționiştii recomandă ca fructele şi legumele să fie cumpărate doar din locuri autorizate și să se asigure că nu depășesc norma de nitrați.
"Legumele sunt cele care trebuie să fie prezente în alimentația noastră zilnică, și dacă ne referim la primele legume care ajung pe piață, acestea trebuie procurate doar din locuri autorizate. Astfel, ele sunt verificate să nu conțină mai mulți nitrați decât este norma. De asemenea, nu trebuie să conțină alte substanțe care ar fi dăunătoare, substanțe care au influențat creșterea lor și care pot fi periculoase pentru sănătatea umană. Este important de știut că, atunci când procurăm legumele, trebuie să le ținem în apă mai mult de jumătate de oră, pentru ca nitrații să iasă la suprafață", atenţionează specialiştii.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ