Parlamentul Republicii Moldova a realizat doar 29% din obiectivele legislative stabilite pentru primele cinci luni ale anului 2024, conform unui raport al organizației Promo-LEX. Monitorizarea ședinței plenare din 30 mai a relevat că, din cele 49 de proiecte de acte normative planificate, doar 16 au fost înregistrate, iar 14 au fost adoptate.
Promo-LEX a atenționat asupra necesității ca Guvernul să prezinte la timp Parlamentului proiectele de acte normative și a solicitat ca Parlamentul să respecte termenele procesului decizional și să supravegheze implementarea programului legislativ. Aceste măsuri sunt considerate esențiale pentru asigurarea previzibilității procesului decizional.
Ședința plenară din 30 mai a fost marcată de modificări repetate ale ordinii de zi, care a suferit ajustări în proporție de 200%. Transparența decizională a fost compromisă în cazul a 10 din cele 20 de proiecte dezbătute, iar pentru opt dintre acestea, act
Promo-LEX a criticat această practică, subliniind că publicarea rapoartelor comisiilor și a altor documente relevante în timpul sau după votarea proiectelor afectează negativ transparența decizională a Parlamentului.
De asemenea, în cazul a două proiecte, perioada dintre înregistrarea lor și votarea în prima lectură a fost mai mică de 10 zile lucrătoare, încălcând termenul prevăzut pentru prezentarea recomandărilor de către părțile interesate.
Pe lângă activitatea legislativă, Parlamentul a continuat să exercite controlul parlamentar prin audierea raportului de activitate al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor pentru anul 2023.