Propagandă politică și cultul personalității Maiei Sandu în școli

10 aprilie 2024, 15:14

Guvernarea vrea să reanimeze practicile comuniste de propagandă politică în școli, chiar dacă organizațiile de pionieri și de comsomoliști demult nu mai există. O primă tentativă de acest fel a avut loc recent la Cimișlia, unde reprezentanta Guvernului în raion, Cristina Olărescu, le-a organizat elevilor clasei a XII-a de la Liceul „Mihai Eminescu” o ”lecție netradițională”.

Înainte ca trimisa Executivului să-și înceapă discursul despre eforturile în direcția integrării europene, profesoara Iuliana Gâscă a recunoscut că nici nu cunoaște cu ce se ocupă un reprezentant al Guvernului.

”- Eu, sinceră să fiu, am auzit despre ”reprezentantul Guvernului”, ”reprezentantul Guvernului”… dar pentru mine era ceva misterios – o persoană care nu știu unde, nu știu ce face și, ca să nu meargă și viitorii cetățeni cu aceleași goluri… - Unde se învață de reprezentant al Guvernului? – Da, da, da sau să nu apară confuzia: ”Mă duc și învăț de reprezentant al Guvernului””, a menționat profesoara.

Chiar din primele minute ale ”orei netradiționale”, reprezentanta Guvernului Cristina Olărescu i-a invitat pe adolescenți la dialog pe tema integrării europene. Și pentru că niciunul nu i-a adresat nicio întrebare, profesoara a încercat să umple acest gol, însă a demonstrat că nici ea nu înțelege prea bine în ce constă acest proces și care sunt beneficiile lui.

”Și voi ați văzut aceste schimbări, pentru că, dacă facem o retrospectivă, câți dintre părinții voștri, în clasele a III-a, a IV-a erau plecați peste hotare și îi vedeați doar o dată la câțiva ani, da, și câți părinți își pot permite acuma să fie alături de voi, mergând o lună, două trei, dar neavând hotarul închis, neavând acea interdicție de liberă circulație, da? Uite un simplu exemplu despre cum merg lucrurile sau în ce direcție merg lucrurile”, a completat Iuliana Gâscă.

De asemenea, profesoara a încercat să le explice elevilor că cei care pleacă acum ”liber” la studii în Franța, Marea Britanie, Germania, Norvegia,  Olanda o fac deoarece ”între Republica Moldova și Uniunea Europeană ar exista acele punți de legătură și politice, și culturale”. La nici 15 minute de la începerea ”dialogului” netradițional, reprezentanta Guvernului, Cristina Olărescu, a început să le povestească elevilor despre eforturile președintelui țării și despre posibilitățile copiilor de a o ajuta pe șefa statului.

”Eu o să vă dau un exemplu foarte simplu, prin care voi puteți participa fără mari eforturi. Cunoașteți foarte bine despre campania doamnei președintă Maia Sandu ”Înverzirea Republicii Moldova”. Câți dintre voi ați participat la înverzirea din toamna lui 2023 sau primăvara 2024?”, a exemplificat Olărescu.

De asemenea, ea i-a îndemnat pe elevi să promoveze, dacă au curaj, mesajul proeuropean în discuțiile cu bunicii și cu vecinii.

Noi putem participa la procesul de aderare prin informare, prin dialogul nostru cu bunicii noștri, cu unii vecini sau chiar și cu unii colegi care împărtășesc o altă valoare sau o altă poziție. Acesta tot este un ajutor pentru noi, Guvernul Republicii Moldova, dacă o să aveți curajul să le comunicați, să le vorbiți despre acele priorități ale Republicii Moldova”, a spus ea.

Deși a recunoscut că oportunitatea de aderare la Uniunea Europeană s-a ivit ”grație războiului din Ucraina”, Cristina Olărescu a încercat să-i convingă pe elevi că ”ne bucurăm de președinta noastră”.

”Da, nu zic, avantajul războiului cumva a accelerat. Pentru noi adică a fost un avantaj că, din cauză că era războiul în Ucraina, alături de Ucraina mergem în procesul de aderare. (...) Pentru că Republica Moldova a mai avut posibilitatea să adere la Uniunea Europeană, dar nu în așa ritm și probabil că interes nu s-a manifestat pentru acest proces, iar acum ne bucurăm de președinta noastră, care a accelerat și este promotorul acestei aderări”, a subliniat Cristina Olărescu.

Reprezentanta Guvernului i-a mai informat pe elevi că în toamnă urmează două scrutine importante - alegerea președintelui țării și referendumul privind integrarea europeană.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo