Organizația Promo-Lex a prezentat cel de-al doilea raport de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024. Potrivit acestuia, în perioada 20 august - 16 septembrie, au fost raportate cel puţin 13 cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative. Cele mai multe au fost comise de către partidul de guvernământ, transmite ZVON.MD
Potrivit raportorilor Promo-Lex, PAS a folosit resursele administrative în opt din cele 13 cazuri semnalate sau mai mult de 60 la sută. În două cazuri au fost implicați reprezentanți ai blocului "Victorie" și în câte un caz – cei ai blocului "Împreună", PDCM și APL. De asemenea, observatorii au constatat patru cazuri ce pot fi calificate drept activități cu potențial de corupere a alegătorilor, fiind vizați blocul "Victorie" și PVM.
Până în 16 septembrie, 12 grupuri de inițiativă din cele 13 înregistrate au raportat venituri de peste două milioane de lei. Cele mai mari au fost declarate de grupul de inițiativă al Maiei Sandu (PAS). Este vorba de aproape jumătate de milion de lei sau a patra parte din totalul veniturilor declarate. Pe locul doi este Irina Vlah, urmată de Ion Chicu și Natalia Morari.
În același timp, observatorii Promo-Lex au estimat cheltuieli neraportate de cel puțin 580.321 de lei. Cele mai mari cheltuieli neraportate au fost în cazul Irinei Vlah – 43 la sută din total, urmată Maia Sandu (PAS) – 23 la sută. În peste 50 la sută din astfel de cazuri este vorba de materiale promoționale.
Tot în perioada 20 august – 8 septembrie, au fost identificate cel puțin 40 de cazuri de discurs de ură și alte forme de manifestare a intoleranței. Cele mai multe cazuri au fost răspândite prin intermediul rețelelor de socializare - 19 cazuri și aplicațiile mobile - 10 cazuri. Cel mai des, discursurile de ură au avut la bază criteriile de apartenența politică - 12 cazuri, orientarea sexuală/identitate de gen - 8 cazuri și sex/gen - 6 cazuri.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ