Opoziția parlamentară a criticat astăzi activitatea Companiei „Teleradio-Moldova”, în contextul audierii raportului de activitate pentru anul 2023 al acestei instituții. În opinia deputaților din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, televiziunea națională cheltuiește prea mulți bani pentru ceea ce produce.
Unul dintre reproșuri a vizat desfășurarea concursului Eurovision. Întrebat câți bani a costat bugetul instituției desfășurarea competiției, director general al Companiei „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, a declarat că aproape un milion de lei.
”Aproximativ 30-40 la sută din bugetul nostru pentru deplasări este cheltuit cu ocazia Eurovisionului, pentru că artistul care ne reprezintă pleacă cu câteva săptămâni de finala europeană, împreună cu dansatorii și cântăreții de back vocal, de exemplu, iar costurile la hotelul unde se desfășoară evenimentul european sunt de obicei mult mai mari decât de obicei, pentru că hotelurile sunt alese de către Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, anumite hoteluri, este o tradiție care a devenit mai pregnantă mai ales după maladia COVID-ului și costurile sunt destul de ridicate. Ce pot să vă spun este că, la finala națională, adică emisiunea propriu-zisă, când am selectat prin juriu și voting respectivul cântăreț/respectiva cântăreață ne-a costat aproximativ un milion de lei, plus-minus, nu rețin exact, în mare parte aceste costuri însemnând echipamentul audio și luminile, care sunt foarte costisitoare – câteva zeci de mii de euro, de obicei”, a specificat Țurcanu.
Deputatul BCS și vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, le-a reproșat deputaților PAS că au introdus ”Teleradio-Moldova” sub control parlamentar, în pofida recomandărilor Consiliului Europei, iar administrației companiei că pregătește construcția unui nou sediu la prețuri enorme pentru realitățile Republicii Moldova.
”Clădire nouă. Se propune un teren care se află de ani de zile în litigiu. Circulă prin culoare cifră, dacă vorbim de acest building și soluții arhitecturale, de circa un miliard de lei, adică 50 de milioane de euro, adică costul acestui proiect. Cu două mâini pentru ca să fie un proiect de 50 de milioane și de 500 de milioane și de 5 miliarde, dacă noi avem aceste resurse. Și dacă apelăm la partenerii de dezvoltare, apelăm în numele Republicii Moldova și fiecare ban trebuie folosit eficient. Cât va dura acest proiect? Noi știm foarte bine că construcția este un domeniu foarte interesant, dar, stimați colegi, trebuie să fim realiști, trebuie să avem acele capacități pe care le avem și să producem în acele condiții care sunt, că statul Republica Moldova a investit mult în acea infrastructură pe care o avem la moment.
Majoritatea parlamentară a luat act de raportul de activitate pentru anul trecut al Companiei „Teleradio-Moldova” și i-a recomandat ”să își onoreze în continuare angajamentul de a informa corect cetățenii”.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ