Cetățenii, inclusiv angajați din instituțiile statului, recurg la astfel de infracțiuni pentru că știu că nu vor fi sancționați. Așa a comentat Maia Sandu suspendarea celor 40 de angajați ai ASP, care ar fi primit bani din Federația Rusă pentru acordarea unui anumit vot la prezidențiale și referendumul din 20 octombrie.
"Din păcate noi avem în instituțiile statului oameni care nu respectă legea. Aici e mai mult decât o infracțiune, e o încălcare gravă. De ce se întâmplă lucrurile astea? Chiar și atunci când am văzut arestări ale oamenilor care lucrează într-o instituție sau alta, ele s-au rezolvat într-o săptămână, două, poate în două luni în justiția moldovenească. În momentul în care unii oameni sunt tentați să comită infracțiuni și să ia bani ilegal, e clar că nu vor fi sancționați, se vor înțelege și se vor împărți cu judecătorul sau cine ia decizia. Iată așa s-a ajuns la situația în care, inclusiv, instituțiile statului avem oameni care procedează în acest fel", a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii "În Profunzime" de la Pro TV.
Maia Sandu spune că pentru a rezolva astfel de situații, este necesar să fie dusă la bun sfârșit reforma justiției.
"Ca să ieșim din această situație trebuie să ne mobilizăm, trebuie să revenim la reforma justiției și să găsim o modalitate ca să o facem cât mai repede. Reforma se întâmplă, doar că noi nu avem timpul necesar ca să o ducem la bun sfârșit. Această situație cu reforma dusă până la jumătate, înseamnă o vulnerabilitate mare pentru Republica Moldova și iată astăzi hoții și Kremlinul folosesc această vulnerabilitate. Judecătorii suspărați din sistem, care nu vor reforme, dar nici nu vor să lucreze bine, consideră că acum pot să de o lovitură acestei guvernări și respectiv să scape basma curată și să rămână în sistem. Problema este că ei dau o lovitură nu acestei guvernări, ci o lovitură majoră țării", a punctat Maia Sandu.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ