Republica Moldova este numită "regiune basarabeană" într-o scrisoare recentă, semnată de așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev. Scrisoarea este un răspuns al reprezentanților regiunii transnistrene la un demers semnat de vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, în care este dezbătut subiectul îngrădiri drepturilor cetățenești din stânga Nistrului, scrie Ziua.md.
"Consider necesar să subliniez că, așa cum se întâmplă în raport cu Transnistria, începând cu 16 decembrie a.c., în regiunea basarabeană (situată între Prut și Nistru) se introduce un regim juridic similar, care presupune restricții ale drepturilor și libertăților cetățenilor. Astfel, decizia conducerii Republicii Moldova provoacă o încălcare a dreptului cetățenilor de a avea acces la informații, iar prevederile legilor moldovenești privind starea de urgență, asediu și război, în cadrul cărora se introduce starea de urgență, nu doar că afectează acest drept la informație, dar și dreptul de a munci liber, dreptul la condiții de muncă echitabile și favorabile, precum și stabilesc temeiuri legale pentru apariția unor forme de muncă forțată".
Formularea separatiștilor de la Tiraspol pare că este o reacție la faptul că, în discursul oficial al Chișinăului, regiunea din stânga Nistrului este numită regiune transnistreană a Republicii Moldova, fapt ce i-a deranjat întotdeauna pe reprezentanții republicii nerecunoscute. Tiraspolul a mers atât de departe încât, la începutul lunii septembrie, deputații separatiști din regiunea transnistreană a Republicii Moldova au adoptat chiar și o "lege", care stabilește amenzi și chiar pușcărie pentru utilizarea toponimului.
Presa locală a promovat fervent în ultimul an ințiativa liderului separatist, Vadim Krasnoselski, de a interzice utilizarea termenului „Transnistria”, în favoarea rusescului „Pridenstrovie”. Au fost introduse amenzi de peste 10 mii de lei sau până la 15 zile de arest.
Precizăm, termenul "Transnistria" a fost interzis mereu în discursurile politicienilor separatiști din stânga Nistrului, în manuale și în mass-media locale, controlate de regimul secesionist. Aceștia insistă să folosească termenul "republica moldovenească nistreană", iar în toate publicațiile și la posturile TV este folosit termenul "Nistrenia" pentru toponimul "Transnistria", care în rusă este "Pridnestrovia".
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.