Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat a șasea evaluare a programului Republicii Moldova, susținut de Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF),și a doua evaluare a programului susținut de Mecanismul de finanțare pentru reziliență și durabilitate (RSF). Astfel, Republica Moldova beneficiază de debursarea a 122,2 milioane DST (drepturi speciale de tragere) (circa 162,6 milioane dolari) în total, sumă care va fi folosită pentru suport bugetar.
Astfel, suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programelor curente va constitui circa 810,2 milioane de dolari, transmite Moldpres.
FMI a precizat, într-un comunicat de presă, că "economia Moldovei își revine" și instituția prognozează o creștere economică de 2,6 la sută pentru anul curent și 3 la sută pentru anul 2025.
"Ne așteptăm la o reducere a deficitului bugetar, de la 5,2 la sută din PIB în 2023 la 4,4 la sută în 2024 și 4,0 la sută în 2025, datorită veniturilor mai mari decât s-a prognozat, determinate de creșterea puternică a salariilor și importurilor și de ținerea sub control a cheltuielilor. Începând cu octombrie 2023, inflația s-a menținut în mare parte în limitele intervalului țintă de 5 ± 1,5 la sută, stabilit de Banca Națională a Moldovei", a punctat FMI.
FMI prognozează că "perspectivele rămân foarte incerte, iar riscul de înrăutățire a situației este înalt, în principal din cauza războiului din Ucraina și unor eventuale șocuri energetice noi".
Totodată, potrivit sursei citate, se atestă și factori propice avansării rapide în realizarea reformelor structurale, cum ar fi pașii întreprinși în contextul implementării Planului de creștere economică al UE pentru Moldova și progresul constant în eforturile de aderare la UE.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.