Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat astăzi o nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS),pentru a evalua progresele realizate în combaterea corupției politice și electorale, conform obiectivelor stabilite în reuniunea precedentă din 11 noiembrie 2024.
În deschiderea ședinței, Maia Sandu a subliniat că "corupția politică rămâne una dintre cele mai mari amenințări la adresa democrației din Republica Moldova". Ea a precizat că evenimentele din cadrul referendumului pentru integrarea europeană de anul trecut au scos la iveală vulnerabilitățile sistemului în fața tentativelor de influențare a voinței cetățenilor, se spune într-un comunicat al Președinției.
"Pentru prea mult timp, corupția politică a fost ignorată sau chiar tolerată. Această situație a permis grupurilor criminale organizate să submineze securitatea națională", a declarat Maia Sandu.
În cadrul ședinței CSS, au fost prezentate rezultatele obținute în urma recomandărilor anterioare. Potrivit comunicatului, Centrul Național Anticorupție a aplicat sancțiuni contravenționale într-o valoare totală de 10,8 milioane lei și a inițiat 30 de cauze penale, dintre care patru au fost deja trimise în instanță. Totodată, au fost identificate 57 de persoane implicate în distribuirea resurselor financiare ilegale, acestea făcând parte dintr-un grup criminal condus de Ilan Șor, condamnat definitiv pentru frauda bancară.
Pentru a intensifica lupta împotriva corupției politice, Consiliul Suprem de Securitate a stabilit priorități privind consolidarea arhitecturii instituționale a organelor responsabile de combaterea corupției, precum și înăsprirea cadrului legal pentru sancționarea actorilor implicați în corupția politică și electorală. Aceste inițiative legislative sunt dezvoltate în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne și Centrul Național Anticorupție.
Președintele Maia Sandu a reiterat angajamentul de a consolida statul de drept și de a proteja democrația Republicii Moldova de orice tentative de subminare.
Comunicatul Președinției nu face nicio mențiune despre presupusa lichidare a Procuraturii Anticorupție sau a PCCOCS, așa cum se specula în spațiul public.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ