Slusari ATENȚIONEAZĂ: Sistemul de subvenționare în agricultură riscă să intre într-un colaps financiar, în 2025

30 decembrie 2024, 09:44
Alexandru-Slusari-e1709536191235
Sistemul de subvenționare în agricultură riscă să intre, în anul 2025, într-un colaps financiar. Avertismentul vine din partea fostului director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari.

Într-o postare pe Facebook, acesta a menționat că suma datoriilor pentru anul 2023 și dosarelor, depuse în anul 2024, este egală aproximativ cu trei miliarde de lei, pe când Fondul de Dezvoltare Națională a Agriculturii pentru 2025 constituie 1,7 miliarde de lei, dintre care aproape 100 milioane nu vor merge pentru subvenții.
 
"Deja nimeni nici măcar nu vorbește despre restituirea accizelor la motorina agricultorilor, măsura, despre care guvernarea a vorbit în 2022 că este una foarte importantă, permanentă și similară cu practica țărilor europene. Cum am ajuns noi în asemenea situația ridicolă, când pe de o parte sunt așa sume mari de datorii la subvenții, iar pe de altă parte avem mii de fermieri mici și mijlocii decapitalizați și executați de creditori, aflați în pragul falimentului?", a subliniat Slusari.
 
Alexandr Slusari spune că resursele financiare, destinate susținerii agricultorilor, au fost utilizate irațional, distorsionat și discriminatoriu pentru un număr foarte mare de fermieri:
 
"Dar acest dezmăț este moștenirea defectuoasă a ministrului Bolea. Tot aștept realizarea promisiunii publice privind publicarea listei beneficiarilor subvențiilor pentru ultimii 5 ani. Sunt foarte curios să cunosc câte procente de agricultori au primit 70-80 de procente din tot fondul de subvenționare. Trebuie să fiu obiectiv și să spun că nu de la domnul Bolea s-a început acest proces caraghios, însă dânsul l-a ridicat la cote maxime, adăugând mai mult haos, când fără achitarea subvențiilor pentru anul precedent era deschisă finanțare pentru unele măsuri ale anului curent".
Slusari a remarcat că, în ciuda statutului de candidat la Uniunea Europeană, autoritățile nu au făcut demersuri pentru a atrage fonduri suplimentare. 
 
"În toată aceasta perioada, ministerul, chiar văzând creșterea vertiginoasă a deficitului Fondului de subvenționare, nu a avut grijă pentru suplinirea acestuia și adresarea către Uniune Europeană în vederea atragerii resurselor necesare pentru susținerea sectorului agroindustrial, chiar dacă în alte domenii ale economiei după obținerea statutului de candidat în UE acest lucru s-a produs. Nici din asistența macrofinanciară de la Uniune Europeană nici un euro nu a ajuns în Fondul pentru Dezvoltare a Agriculturii", a precizat fostului director executiv al Asociației Forța Fermierilor.
 
În concluzie, Alexandr Slusari propune modificarea legislației, astfel încât orice ministru să fie obligat să prezinte un raport public de activitate la finalul mandatului.
 
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo