
Republica Moldova este marcată de o polarizare profundă, în percepția cetățenilor, cu privire la direcția în care se îndreaptă țara. Potrivit Barometrului socio-politic realizat recent de IMAS, doar 32% din respondenți consideră că lucrurile în țară merg într-o direcție bună, în timp ce 60% sunt de părere că Moldova se află pe o cale greșită, transmite IPN.
"Este o realitate sociologică pe care vreau să o subliniez și să o menționez, și anume faptul că trăim într-o societate în care sunt două grupe mari de votanți, cei care susțin partidul de guvernare și care văd lucrurile foarte pozitiv. Și vorbim de cealaltă parte de electorat care vede lucrurile în nuanțe gri sau chiar foarte negative", a explicat directorul general IMAS, Doru Petruți.
Potrivit sondajului, 85% dintre simpatizanții Partidului Acțiune și Solidaritate cred că țara merge într-o direcție bună, în timp ce acest procent scade la doar 10-12% printre ceilalți alegători. Sociologii constată o discrepanță de percepție fără precedent între susținătorii guvernării și ceilalți cetățeni.
Gradul de mulțumire față de condițiile de trai rămâne scăzut. Doar 29% dintre participanții la sondaj s-au declarat mulțumiți sau foarte mulțumiți de modul în care trăiesc, în timp ce 42% spun că sunt nemulțumiți.
Potrivit barometrului, optimismul populației este în scădere accentuată. Dacă înainte de alegerile prezidențiale de anul trecut, 38% dintre moldoveni credeau că vor trăi mai bine în următorul an, astăzi acest procent a coborât la 29%. În schimb, ponderea celor care se așteaptă ca situația să se înrăutățească a crescut de la 17% la 28%.
Studiul relevă și o prăbușire a încrederii în guvernare. Doar 19% dintre respondenți consideră că, în al doilea mandat prezidențial, calitatea guvernării s-a îmbunătățit. Jumătate dintre cetățeni cred că nu s-a schimbat nimic sau că lucrurile s-au înrăutățit.
"Cred că asistăm la momentul în care există cea mai mare discrepanță de percepție între aceste două tabele de votanți", a remarcat directorul general IMAS, Doru Petruți.
Sondajul a fost realizat în perioada 17-28 iunie, pe un eșantion de 1 116 persoane cu vârsta de peste 18 ani și din 86 de localități, fiind reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o marjă de eroare de ±3%.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te inform rapid şi calitativ