Stamate: Eu nu cred că dezinformarea își are locul în articolul ”trădarea de Patrie”

28 mai 2024, 10:59

Olesea Stamate spune că nu înțelege criticile din partea mai multor politicieni și reprezentanți ai societății civile față de amendamentul la Codul penal, care prevede reglementarea noțiunii de ”trădare de Patrie”. În cadrul emisiunii Puterea a Patra, deputatul PAS a declarat că dezinformarea nu va fi tratată drept trădare de patrie, așa cum s-a vehiculat în spațiul public.

”Articolul în mare parte nu se schimbă, se face o reorganizare și se schimbă cuvântul activitate dușmănoasă cu cuvântul activitate ostilă, care sunt sinonime, doar că poate ar putea fi interpretat că dușmănoasă se folosește mai mult pe timp de război”, a spus Stamate.

”Eu nu cred că dezinformarea își are locul în articolul ”trădarea de Patrie”, a mai precizat Stamate.

Totuși, în amendamentul publicat de Parlament, autorii căruia sunt deputații PAS Lilian Carp și Igor Chiriac, este menționat:

”La art. 337 Cod penal se propune introducerea a unei forme suplimentare, cu caracter alternativ, ale trădării de Patrie, și anume:

d) Acordarea de ajutor unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului. Prin acordare de ajutor unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor în vederea desfășurării unor activități ostile îndreptate împotriva securității statului implică furnizarea de sprijin unui stat străin, unei organizații străine sau unei entitați anticonstituționale în acțiunile lor care sunt ostile securității statului. Mai mult ca atât, oferirea suportului în exercitarea acestor influențe negative se proiectează drept amenințări la adresa securității statului și se pot materializa prin formele de natură să aducă atingere suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova.

Acordarea de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului se exprimă și prin campanii de dezinformare, activitate organizată, într-o anumită perioadă de timp, pusă la cale de a realiza obiective ostile prin dezinformarea societății, activitate care este de natură să aducă atingere suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a
Republicii Moldova”.

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo