STUDIU: Minorii deținuți la Goian tot mai des se automutilează și recurg la suicid

05 aprilie 2025, 13:32

Număr impunător de cazuri de leziuni corporale, în special la Penitenciarul nr.10 Goian, unde se dețin minori și tineri. Datele se conțin în raportul tematic „Siguranța și securitatea deținuților în sistemul penitenciar: realități și perspective”, prezentat de Consiliul pentru Prevenirea Torturii, transmite IPN.

Dacă în 2023 au fost înregistrate 37 de cazuri de leziuni, până la începutul lunii august 2024, în registrul de leziuni corporale și automutilări erau deja 59 de înregistrări: 26 de automutilări și 33 de leziuni corporale.

În raport se precizează că este și mai îngrijorător faptul că, în cadrul vizitei în Penitenciarul nr.10, membrii Consiliului pentru Prevenirea Torturii au identificat mai multe persoane cu leziuni care nici nu au fost înregistrate, medicul menționând faptul că face vizite în fiecare celulă cel puțin o dată în zi, iar deținuții au menționat că au discutat cu el la geam când a trecut alături de sectorul în care se dețin.

În cazul acțiunilor autodistructive, în penitenciarul nr 10 indicatorii sunt în creștere, în special cazurile de autoagresiune, refuz de hrană, leziuni corporale, tentative de suicid sau suicid.

Totodată, Centrul pentru Prevenirea Torturii este îngrijorat de relațiile, departe de a fi prietenoase, între angajații Penitenciarului nr.10 Goian și minorii/tinerii ce se dețin în penitenciar.

Personalul nu elaborează pentru minorii ce se află în arest Planuri individuale de asistență, motivând că aceștia încă nu au sentință de condamnare, ceea ce presupune că pentru ei nu sunt planificate activități care să coreleze cu nevoile și riscurile lor. Membrii Consiliului au avut două vizite în cadrul penitenciarului și în ambele vizite nu au observat minori implicați în activități, cu excepția câtorva minori la bucătărie și câțiva care depozitau cărbune.

Specialiștii au vizitat și alte penitenciare care găzduiesc sau pot găzdui minori, ori mame cu copii sub trei ani, Penitenciarul nr. 11 Bălți și Penitenciarul nr. 7 Rusca.

La momentul vizitei, în Penitenciarul nr. 7 Rusca era deținută o singură mamă cu copil până la 3 ani. Deși condițiile erau bune, două aspecte rezultă a fi problematice, se mai menționează în raport. Mai exact, faptul că alimentația pentru copii și produsele de igienă necesare nu sunt bugetate și, în special, faptul că copiii se află tot timpul cu mamele în detenție, lipsind contactul cu comunitatea. În Penitenciarul nr. 11 Bălți, în care erau deținuți șase minori, condițiile materiale de detenție au fost apreciate ca fiind nesatisfăcătoare.

Avocatul poporului, Ceslav Panico, menționează că, pentru a preveni tratamentul rău și a asigura un mediu sigur în detenție, este nevoie de o abordare sistemică, susținută legislativ, instituțional și bugetar.

„Sistemul penitenciar trebuie privit ca parte integrantă a justiției penale și a politicii de reintegrare socială”, menționează ombudsmanul.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo