Summitul Moldova-UE: A fost deblocată prima tranșă de 270 de milioane de euro din ajutorul de 1,9 miliarde euro pentru Planul de Creştere

04 iulie 2025, 19:32
515266084_1306113774216742_4136791824023986752_n

Uniunea Europeană a deblocat prima tranșă de 270 de milioane de euro din Planul de Creștere al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul primului summit Republica Moldova – Uniunea Europeană, desfășurat la Chișinău. Fondurile vor fi direcționate către proiecte de infrastructură și modernizare, inclusiv construcția unui spital multiregional, reabilitarea sistemelor de termoficare, reducerea prețurilor la energie electrică și gaze, precum și investiții în sporirea competitivității economice a țării.  

"Încercăm să aducem economia dumneavoastră cât mai aproape de economia noastră. Astăzi pot să anunț eliberarea primelor 270 de milioane de euro. Ați prezentat rezultate în procesul de reforme, iar noi livrăm rezultatele promise: să investim, să sprijinim. Acest lucru va aduce beneficii concrete pentru cetățenii Republicii Moldova", a declarat Ursula von der Leyen.

Totodată, Ursula von Der Leyen a anunțat că, începând cu anul 2026, costurile de roaming pentru moldovenii care călătoresc în UE vor fi eliminate. Astfel, cetățenii care locuiesc sau se deplasează în statele membre ale UE vor putea efectua apeluri la tarife naționale:

"Vom elimina complet costurile de roaming. Din experiența noastră, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și afacerile", a adăugat președintele Comisiei Europene.

La rândul său, președintele Maia Sandu a subliniat, în cadrul summitului, că Uniunea Europeană transmite un mesaj clar: "Moldova contează":

"Pentru prima dată, suntem priviți ca parte firească a familiei europene. Aderarea țării noastre la UE deja se întâmplă — este un proces ancorat în realitate și construit pas cu pas, cu susținerea tuturor celor 27 de state membre, pentru că Moldova contează. Astăzi vorbim despre cum și când vom adera, nu despre dacă. Moldovenii au bătut la porțile UE, iar UE le-a deschis. Dacă Polonia, Lituania, România au reușit, vom reuși și noi", a declarat șeful statului.

Ea a atras atenția și asupra amenințărilor externe la adresa parcursului european al țării:

"Din păcate, nu toți își doresc aceste lucruri pentru Moldova. Kremlinul încearcă să ne convingă că Moldova nu trebuie ajutată, nu respectă decizia poporului nostru și cunoaște doar șantajul și controlul. În timp ce UE ne oferă cel mai mare sprijin, aceste forțe vor să ne taie accesul la fonduri, parteneriate și speranță", a spus Sandu.

Președintele a mai menționat că discuțiile au inclus și subiectul Ucrainei, reiterând necesitatea unității în sprijinul țării vecine:
"Trebuie să fim uniți în sprijinul Ucrainei, pentru că ea ține piept unei agresiuni care amenință întreaga regiune", a subliniat ea. 

Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc vineri, 4 iulie, la Chișinău. La eveniment au participat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, premierul Dorin Recean, președintele Parlamentului, Igor Grosu, alături de înalți oficiali europeni, printre care președintele Consiliului European, António Costa, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Pe agenda discuțiilor s-au regăsit subiecte de importanță majoră, precum statul de drept, securitatea, dezvoltarea economică durabilă și sprijinul oferit de Uniunea Europeană în actualul context regional.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Breaking News

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo