Tot mai mulţi moldoveni suferă de boli cardiovasculare

30 septembrie 2024, 10:53

Tot mai mulţi moldoveni suferă de boli cardiovasculare (BCV),anunţă Ministerul Sănătăţii. Potrivit autorităţilor, incidenţa bolilor cardiovasculare în anul 2023 a constituit 206,5 cazuri la zece mii de locuitori, în comparaţie cu 200,5 cazuri raportate în anul 2022, la un număr de zece mii de locuitori. De asemenea, datele mai arată că, în ultimii douăzeci de ani, în Republica Moldova bolile cardiovasculare sunt pe primul loc printre cauzele de deces și dețin circa 57% din totalul deceselor cauzate de bolile netransmisibile.

Bolile cardiovasculare reprezintă un ansamblu de tulburări ale inimii și ale vaselor sangvine, manifestate prin dureri în piept, senzație de lipsă de aer, transpirații reci, palpitații, oboseală, amorțeală sau edeme:

BCV sunt cauzate de factori de risc comportamentali, precum consumul de tutun, alimentaţia nesănătoasă, abuzul de alcool, inactivitatea fizică, de factori de risc fiziologici, cum ar fi tensiunea arterială înaltă, nivelul crescut al colesterolului seric, glicemia ridicată, obezitatea, și de factori de risc nemodificabili – vârsta, sexul și predispoziția genetică.

 În Regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății BCV reprezintă circa 42,5% din totalul cazurilor de decese înregistrate anual, ceea ce înseamnă peste zece mii de decese în fiecare zi. Infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral provoacă peste 85% dintre decesele cauzate de BCV, iar a treia parte dintre acestea se întâmplă până la vârsta de 70 de ani.

În Republica Moldova persoanele cu probleme cardiovasculare beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, dar și de mai multe medicamente compensate, prescrise de medici de familie. Pentru depistarea precoce a afecțiunilor inimii sunt efectuate gratuit o serie de investigații care identifică și confirmă maladia.", mai transmite Ministerul Sănătăţii.

Potrivit informaţiilor, peste 7000 de moldoveni au beneficiat anul trecut de intervenţii chirurgicale cardiovasculare, pentru care din fondurile Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, au fost direcţionate peste 383 de milioane de lei, cu 89 de milioane mai mult față de anul 2022. Cele mai multe operații, peste 5000 au fost intervenţiile minim-invazive la adulţi în cazul infarctului miocardic.
 
 
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo