Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie

02 august 2024, 07:55

La data de 2 august, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, cunoscut și ca Sfântul prorocIlie Tesviteanul, o figură importantă în religia creștină.

Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor, al ploilor și al tunetului. Conform tradiției, el a adus ploaia după o secetă îndelungată, salvând poporul Israel de foamete. De asemenea, este asociat cu imaginea fulgerului și a trăsnetului, fiind văzut ca un simbol al puterii divine.

În această zi, enoriașii merg la biserică, iar conform tradiției se sfințesc fructele și legumele, care ulterior se mănâncă cu miere și castraveți. Potrivit tradițiilor, de Sfântul Ilie se mănâncă, pentru prima dată, roada nouă de mere și de struguri, nuci și alune. Sfântul Ilie este considerat și patronul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de retezatul stupilor.

Această sărbătoare este marcată cu diverse tradiții, obiceiuri și superstiții, păstrate cu grijă de-a lungul generațiilor.

Se spune că de Sfântul Ilie nu se spală rufele: se crede că apa de ploaie adusă de Sfântul Ilie este sfințită și are puteri purificatoare.

Nu se muncește în câmp: se consideră că Sfântul Ilie se află pe cer și ar putea pedepsi cei care lucrează pământul.

Nu se aruncă gunoiul: se crede că ar putea atrage ghinion.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo