Procuratura Generală a venit cu precizări pe marginea condamnării unui bărbat din raionul Florești pentru violență în familie. Oamenii legii susțin că femeia în vârstă de 67 de ani a decedat din cauza unor probleme cu inima, dar nu de pe urma loviturilor care i-au fost aplicate de soț.
”În urma informațiilor apărute în spațiul mediatic, ce vizează condamnarea, la data de 8 mai 2024, a unui bărbat, pentru violență în familie, Procuratura Generală vine cu următoarele precizări: Conform speței, inițial, pe faptul agresiunii care ar fi fost comisă de un bărbat de 75 de ani, în privința soției sale de 67 de ani, organul de urmărire penală a pornit o cauză penală, conform bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunii de violență în familie care a dus la decesul victimei (art.201/1 alin (4) din Codul penal). Însă, în cadrul urmăririi penale, potrivit raportului de expertiză judiciară medico-legală, s-a constatat că decesul femeii a survenit în rezultatul insuficienței cardio-vasculare acute, ca urmare a infarctului miocardic repetat. Leziunile existente pe corpul victimei, care experții medico-legiști le-au calificat drept ușoare au fost aplicate cu 1-2 zile înainte de deces. Mai mult, concluzia emisă a constatat că vătămările nominalizate nu au legătură cauzală directă cu survenirea decesului”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.
În consecință, fapta inculpatului a fost recalificată în violență în familie care s-a soldat cu producerea unor vătămări corporale ușoare.
Totodată, procurorii precizează că anterior nu au existat plângeri ale victimei pe pretinse agresiuni ale soțului său. ”Procuratura va decide în termenul prevăzut de lege privind temeinicia individualizării pedepsei aplicate”.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ
Precizăm că acest caz a ieșit la iveală, după ce activiștii civici au lansat o petiție creată de Centrul de Drept al Femeilor pentru introducerea termenului de femicid în legislația Republicii Moldova. Reprezentanții societății civile s-au arătat indignați de faptul că bărbatul a fost condamnat la 135 de ore de muncă în folosul comunității pentru violență în familie.