
Curtea de Apel Centru a respins ca fiind fără temei contestația fostului director al Air Moldova, Iulian Scorpan. Hotărârea a fost aprobată la mijlocul lunii curente. Deși este definitivă, soluția poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție. Scorpan solicită în instanță anularea ordinului de demitere, din septembrie 2019, restabilirea în funcție, dar și prejudicii de 400 de mii de lei, transmite Anticoruptie.md.
Jurnaliştii de la Anticoruptie.md au dezvăluit anterior că privatizarea companiei Air Moldova s-a făcut printr-o schemă care are la bază datorii artificiale, o procedură viciată de concurs și mai multe tranzacții financiare dubioase. În octombrie 2018, compania de stat Air Moldova a fost scoasă la privatizare și cumpărată cu 1,2 miliarde de lei de compania Civil Aviation Group SRL, înregistrată doar cu o lună înainte de către un grup de investitori.
Iulian Scorpan figurează într-un dosar ințiat pentru abuz de putere în exercitarea obligațiunilor funcționale. Procuratura Anticorupție a încheiat urmărirea penală în decembrie 2021 și a transmis cauza penală Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care a fost distribuită judecătoarei Ana Cucerescu. Acuzatorii vorbesc despre un prejudiciu ce depășește un milion de lei. Învinuiții, care se declară nevinovați, ar fi abuzat de atribuțiile acordate de a asigura efectuarea auditului rapoartelor financiare, contrar prevederilor legale, urmărind scopul tăinuirii situației financiare a întreprinderi.
În rezultat, ar fi fost periclitată activitatea societăților de audit care urmau a efectua verificarea anuală periodică, prin neprezentarea la timp și în volum deplin a informației necesare. Din această cauză, nu a existat claritate în privința situației financiare a întreprinderii în perioada anilor 2014-2016.
"În circumstanțele reiterate, urmare a decontării nejustificate a sumelor de bani pentru efectuarea auditului, în lipsa opiniei auditorului asupra situațiilor financiare ale ÎS CA Air Moldova, întreprinderii de stat i-a fost cauzat un prejudiciu material în sumă totală de 1 044 325, 15 lei, inclusiv TVA", se menționa în comunicatul Procuraturii Anticorupție.
Timp de aproape patru ani, în proces s-a ajuns la etapa de audiere a martorilor acuzării. Următoarea ședință este programată pentru data de 12 mai.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ