
Guvernul Turciei a inițiat mai multe măsuri pentru reducerea risipei alimentare la micul-dejun tip bufet sau mixt. Noile reglementări elimină cerința unui minim de persoane pentru servirea mesei. De asemena, în hotelurile all-inclusive s-ar putea ajunge la sistemul „alege ce mănânci”, scrie Sabah.
Ramazan Bingöl, membru al Consiliului Prezidențial pentru Politici Agricole și Alimentare și președinte al Asociației Naționale a Restaurantelor și Turismului (TÜRES),a declarat că 50% din alimentele servite la un astfel de mic-dejun ajung la gunoi.
"Oamenii își pun din toate pe farfurie, dar nu mănâncă tot. Milioane de lire se pierd astfel" a declarat acesta.
Consiliul a pregătit un raport detaliat privind combaterea risipei, care va fi prezentat președintelui Recep Tayyip Erdoğan. Dacă raportul va ajunge în Parlament, ar putea fi adoptate măsuri precum trecerea hotelurilor de la sistemul „all-inclusive” la un sistem „a la carte”, în care clienții comandă doar ce știu că vor mânca.
În restaurante și cafenele, reglementările ar putea interzice obligativitatea porțiilor raportate la numărul de persoane. Dacă un local nu permite acest lucru, clienții ar putea sesiza Ministerul Comerțului, iar localul ar putea fi amendat.
Raportul conține și o secțiune despre animalele fără stăpân. Se subliniază că aruncarea mâncării pe străzi, chiar și cu intenția de a hrăni animalele, este dăunătoare: murdărește orașele, răspândește bacterii și poate îmbolnăvi animalele.
În fiecare an în Turcia se risipesc, în medie, 23 de milioane de tone de alimente, iar aproximativ 35% dintre fructe și legume se aruncă înainte să ajungă pe masă, conform unui raport al Fundației pentru Prevenirea Risipei din Turcia. Această risipă, care alimentează și inflația, a determinat Consiliul Prezidențial pentru Politici Agricole și Alimentare să acționeze.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ