
Situația actuală a eforturilor de pace dintre Rusia și Ucraina a rămas neschimbată după convorbirea telefonică dintre președintele american Donald Trump și omologul său rus, Vladimir Putin, a transmis consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak, într-un mesaj publicat marți pe platforma X, relatează Kyiv Independent.
Convorbirea dintre Trump și Putin a avut loc luni, pe 19 mai. În cadrul acesteia, liderul de la Kremlin a refuzat să accepte un armistițiu și a declarat, în schimb, că este dispus să discute un "memorandum privind un posibil tratat de pace în viitor". "Din păcate, în urma apelului telefonic dintre Trump și Putin, status quo-ul nu s-a schimbat", a scris Podoliak, adăugând că Ucraina continuă să susțină o încetare imediată și necondiționată a focului, poziție sprijinită și de partenerii europeni, scrie Digi24.ro.
Consilierul ucrainean a subliniat că Statele Unite rămân un mediator global important și consideră că Rusia ar putea negocia doar din motive economice și strategice. Totuși, a precizat el, Moscova își menține poziția inflexibilă privind continuarea războiului. "Poziția Rusiei rămâne neschimbată: își dorește în continuare războiul, distrugerea și moartea, considerând că acestea sunt singurele metode prin care își poate păstra actualul regim. Este o Rusie care refuză categoric orice idee de încetare a focului", a spus Podoliak.
El a criticat și încercările repetate de a identifica presupuse "cauze profunde ale războiului", susținând că adevărata cauză este, de fapt, agresiunea Rusiei. După apelul cu Trump, Putin a reafirmat că poziția Rusiei în negocieri rămâne neschimbată și că orice discuții trebuie să pornească de la "eliminarea cauzelor profunde" ale conflictului.
Convorbirea telefonică a venit la scurt timp după negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul, desfășurate pe 16 mai, care nu au avut rezultate concrete. Rusia a fost reprezentată acolo de oficiali de rang inferior și a reiterat cerințele teritoriale, inclusiv ca Ucraina să recunoască pierderea Crimeei și a celor patru regiuni din estul țării. La rândul său, după discuția din 19 mai, Donald Trump a scris pe platforma socială Truth Social că Rusia și Ucraina vor "începe imediat" negocierile pentru un armistițiu și o eventuală încheiere a războiului.
Totodată, fostul președinte american a evitat să promită noi sancțiuni împotriva Rusiei și a sugerat că Statele Unite ar putea renunța la participarea în procesul de pace dacă nu vor exista progrese reale.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ