SUA refuză să susțină o rezoluție ONU ce afirmă sprijinul pentru Ucraina

20 februarie 2025, 18:10

Statele Unite refuză să susțină un proiect de rezoluție ONU pentru marcarea a trei ani de la începerea invaziei ruse în Ucraina, document care sprijină integritatea teritorială a Ucrainei și condamnă agresiunea rusă, au declarat joi trei surse diplomatice pentru Reuters, transmite Agerpres.ro.

Această evoluție pare să reflecte divergența existentă între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și omologul său american Donald Trump, care încearcă să pună capăt rapid războiului din Ucraina și a cărui echipă a purtat discuții cu Rusia fără implicarea Kievului.

Disputa este o criză politică majoră pentru Ucraina, care a folosit ajutor militar american în valoare de zeci de miliarde de dolari convenit cu precedenta administrație de la Washington și care a beneficiat și de sprijin diplomatic.

Proiectul de rezoluție a Adunării generale a ONU, consultat de Reuters, condamnă agresiunea rusă și reafirmă angajamentul față de ''suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute internațional''.

''În anii precedenți, Statele Unite a susținut consecvent astfel de rezoluții în sprijinul unei păci juste în Ucraina'', a declarat o sursă, care a solicitat anonimatul ținând cont de sensibilitatea chestiunilor discutate.

Prima sursă diplomatică a declarat pentru Reuters că rezoluția este susținută de peste 50 de țări.

Rusia a ocupat aproximativ 20% din teritoriul ucrainean și câștigă încet, dar constant, teritorii în estul Ucrainei. Moscova afirmă că efectuează o ''operațiune militară specială'' în Ucraina pentru a răspunde unei amenințări existențiale reprezentate de demersurile Kievului de aderare la NATO.

Deocamdată nu este clar când expiră termenul pentru sprijinirea rezoluției și Washingtonul s-ar putea răzgândi, notează Reuters.

Procedura de vot la ONU poate merge înainte și fără sprijinul Statelor Unite, dar ar putea fi mai puțin probabil să obțină o susținere largă în cadrul Adunării Generale.

O a doua sursă diplomatică, care de asemenea a solicitat anonimatul, a spus: ''Pentru moment, situația este că ele (Statele Unite) nu vor semna''. Conforma aceleiași surse, se depun eforturi pentru obținerea sprijinului din partea altor țări, printre care cele din Sudul global.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo