UE adoptă oficial al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

20 mai 2025, 16:39

Miniștrii din statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marți cel de al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, au anunțat marți șefa diplomației UE, Kaja Kallas, și Consiliul UE.

Măsurile adoptate își propun să taie accesul Rusiei la tehnologii militare-cheie și să limiteze veniturile Moscovei din energie care alimentează războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, vizând flota sa fantomă de petroliere, operatorii lor și producători majori de petrol din Rusia, scrie Agerpres.

"Alte sancțiuni sunt în pregătire. Cu cât prelungește mai mult Rusia războiul, cu atât mai sever va fi răspunsul nostru", a postat șefa diplomației europene pe platforma X înainte de publicarea comunicatului oficial al Consiliului.

"Această rundă de sancțiuni împotriva Rusiei este cea mai amplă de la începutul războiului, împreună cu cele pentru activități destabilizatoare, drepturile omului și cele legate de arme chimice. În acest al 17-lea pachet, includem Surgutneftegas, precum și aproape 200 de vase din flota fantomă a Rusiei", a precizat Kaja Kallas în comunicatul dat publicității de Consiliu.

Pachetul adoptat marți este cel mai mare care vizează flota fantomă a Rusiei, dublând numărul de nave incluse pe lista celor supuse unor interdicții de acces în port și de furnizare a unei game largi de servicii. Nu mai puțin de 189 de nave provenind din țări terțe au fost vizate de decizia de marți, ceea ce ridică totalul vaselor desemnate la 342.

Măsurile restrictive care vizează flota fantomă au menirea de a afecta capacitatea operațională a acesteia, reducând astfel veniturile din petrol care susțin economia de război a Rusiei.

În plus, UE impune sancțiuni individuale, precum înghețarea activelor și interdicția de acces la fonduri, care vizează ecosistemul flotei fantomă, respectiv actorii care permit funcționarea acesteia. Aceste măsuri acoperă companiile de navigație responsabile de transportul țițeiului și produselor petroliere pe mare și care se angajează în practici periculoase în timp ce transportă țițeiul rusesc, între care entități din Emiratele Arabe Unite, Turcia și Hong Kong. Pe listă se află și un important asigurator pentru industria navală rusă de transport de petrol.

Potrivit comunicatului Consiliului UE, după ce blocul comunitar a introdus un plafon la prețul petrolului importat din Rusia și sancțiuni împotriva flotei fantomă, veniturile relevante ale Rusiei au scăzut cu 38 de miliarde de euro.

De asemenea, UE impune sancțiuni împotriva a peste 45 de companii ruse și indivizi cu rol în furnizarea pentru armata rusă de drone, arme, muniție, echipament militar, componente critice și sprijin logistic.

Folosind pe deplin cadrul legal consolidat adoptat prin al 16-lea pachet de sancțiuni, UE le extinde, de asemenea, la entități care fac posibilă furnizarea de mașini-unelte armatei ruse și sectorului industrial.

UE continuă să vizeze sprijinul acordat agresiunii ruse din țări terțe, îndreptându-se împotriva a trei entități chineze, una belarusă și alte israeliană care au furnizat componente cheie armatei ruse, inclusiv pentru producția de drone.

Consiliul UE a adăugat de asemenea 31 de entități noi pe lista celor vizate de restricții de export mai aspre privind bunurile și tehnologiile cu dublă utilizare, pentru că au sprijinit complexul militaro-industrial al Rusiei în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei. Unele dintre aceste entități sunt localizate în țări terțe precum Serbia, EAU, Turcia, Vietnam și Uzbekistan.

Prin adăugarea marți la lista sa de sancțiuni a 75 de noi nume - 17 persoane și 58 de entități, măsurile restrictive ale UE care amendează acțiunile ce subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea sau independența Ucrainei se aplică acum unui număr de 2.400 de indivizi și entități, mai precizează Consiliul.

Aboneză-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo