Oamenii legii au oferit noi detalii despre operaţiunea de amploare " DeepFake", care a fost realizată împreună cu autorităţile din România şi Ucraina. Potrivit poliţiei, au fost reţinute 12 persoane din Chişinău, care au vârstele cuprinse între 20 şi 45 de ani. Aceştia sunt acuzaţi de spălare de bani şi escrocherie în domeniul investiţiilor pe platforme specializate. Mai exact, indivizii convingeau victimele să investească câte 250 de dolari sau 250 de euro, cu promisiunea de a obţine un profit mult mai mare. Astfel, din 2021 şi până în prezent, bănuiţii ar fi cauzat un prejudiciu care se ridică la circa un milion 200 de mii de euro. Unii dintre aceştia îşi recunosc vinovăţia, susţine poliţia.
" Operațiunea a fost realizată de către ofițerii INI de comun cu procurorii PCCOCS și DIICOT din România, cu sprijinul Direcției investigații strategice a Poliției din Ucraina, sub egida agențiilor europene Eurojust, Europol și Selec și cu sprijinul Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” a IGP. Persoanele reținute erau angajate de companiile vizate, în baza selecției formate din mai multe etape, inclusiv verificarea la poligraf (ca să excludă deconspirarea schemei de către autorități). Aceștia foloseau pseudonime în comunicarea cu potențialele victime. În România, schema este investigată în cadrul a 120 de dosare penale, ca urmare a 150 de plângeri depuse de persoane înșelate, cu un prejudiciu de circa 15.000.000 RON " mai anunţă oamenii legii.
Amintim că miercuri, 7 august, au fost efectuate în jur de 60 de percheziții în Chișinău, Ialoveni şi Ocniţa. În urma cărora au fost ridicate peste 100 de calculatoare, blocuri de sistem, zeci de telefoane, cartele bancare, arme de foc păstrate, 10 automobile folosite la comiterea escrocheriei investigate, precum și zeci de mii de lei și peste 35.000 $. De asemenea, la Kiev, autoritățile ucrainene au ridicat calculatoare și telefoane folosite la comiterea infracțiunii, precum și peste 58.000$ și 70.000 hrivne, care urmează să fie supuse cercetărilor penale.
Potrivit poliţiei, bănuiții din Republica Moldova abordau victime din România, pe care le asigurau de posibilitatea unor câștiguri sigure, rapide și mari în baza unor investiții reduse (250 USD, 250 euro) în acțiuni/monede virtuale, prin intermediul unor platforme de tranzacționare on-line.
În România, schema este investigată în cadrul a 120 de dosare penale, în baza a 150 de plângeri depuse de persoane înșelate, cu un prejudiciu de circa 15.000.000 RON.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ