VIDEO Cu lumânarea în Parlament. Deputatul Adrian Albu: Trebuie să ne obişnuim cu lumânările

13 decembrie 2024, 10:44
Embed:

Deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS),Adrian Albu a aprins o lumânare în timpul unui discurs susţinut în această noapte la tribuna Parlamentului, atunci când au avut loc dezbaterile privind instituirea stării de urgenţă începând cu 16 decembrie. Mai în glumă, mai în serios, deputatul BCS a declarat că "deja trebuie să ne obişnuim cu lumânările şi să ştim că, în mare, parte vom fi dependenţi de această lumină". În discursul său Albu a criticat dur guvernarea pentru gestionarea sectorului energetic și şi-a exprimat îngrijorări cu privire la transparența deciziilor și efectele acestora asupra cetățenilor: "Suntem în momentul când se naște o stare de urgență și cineva va face bani cu ciocanul", a precizat acesta.

Albu a subliniat că, sub acoperirea regimului de urgență, există riscul creării unor scheme de achiziție a gazului, în care prețurile reale nu sunt clare:
 
"Vedem prețuri mult mai mici pe burse decât cele achitate de Republica Moldova. Cine răspunde pentru aceste diferențe?" a întrebat retoric deputatul.
De asemenea, acesta a criticat guvernarea şi pentru faptul că nu a făcut achiziții de gaz la timp, în perioada verii, când prețurile erau mai avantajoase:
 
" Dacă vom avea deconectări, domnul Recean, veți recunoaște că ați făcut o greșeală?", l-a întrebat acesta pe premierul Dorin Recean.
 
Precizăm că în timpul şedinţei Parlamentului din această noapte, Legislativul a aprovat cu 56 de voturi instituirea stării de urgență în energetică, care va intra în vigoare de luni, 16 decembrie, pentru o perioadă de 60 de zile.

Declararea stării de urgență a fost propusă de Guvern, având la bază Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE),precum și ținând cont de faptul că insuficiența resurselor energetice afectează direct și imediat securitatea statului și a cetățenilor.

Reprezentanții executivului menționează că sistarea livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană, furnizate de către "Gazprom", ar putea genera o criză umanitară în regiune, precum și riscuri de asigurare a funcționării și stabilității sectorului energetic din Republica Moldova. În acest caz, ar fi necesară implicarea mai multor autorități din Republica Moldova și suportul financiar al partenerilor de dezvoltare.

CITEŞTE ŞI: La miez de noapte majoritatea PAS a instituit starea de urgență în energetică

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo