Liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM),Igor Dodon anunţă proteste începând cu luna februarie, din cauza crizei energetice. Într-un mesaj transmis pe reţelele de socializare, Dodon a afirmat că a iniţiat deja discuţii referitor la consolidarea "forţelor de opoziţie" pentru a organiza manifestaţiile: "Despre sistarea tranzitului prin Ucraina se discuta deja de 2-3 ani, și era evident că, mai devreme sau mai târziu, acest lucru se va întâmpla. În această situație, guvernul ar fi trebuit să se gândească mult mai devreme ce măsuri să ia pentru ca gazele să ajungă în continuare pe ambele maluri ale Nistrului", a subliniat Dodon.
"Vreau să vă asigur că în luna februarie protestele vor începe, şi vă rog foarte mult ca toţi cei care sunteţi activi acum pe reţele, criticaţi opoziţia, undeva pe dreptate, haideţi să fim alături. În februarie, peste câteva săptămâni, la sigur vor începe protestele masive în Republica Moldova pentru că situaţia este foarte grea", a declarat liderul PSRM.
În mesajul său, Dodon a mai precizat că atât preşedintele ţării, Maia Sandu, cât şi premierul Dorin Recean ar fi vinovaţi de situaţia din domeniul energetic:
"Desigur, există și probleme legate de contractul dintre Chișinău și "Gazprom". Atât Maia Sandu, cât și Dorin Recean știu că datoria față de "Gazprom" este reală și, în mare parte, s-a format în perioada guvernării alianțelor „Pentru Integrare Europeană” (2011-2016). Și, de altfel, această datorie a fost confirmată de guvernul de atunci, din care făceau parte și Sandu, și Recean. Este necesar un dialog cu "Gazprom" și identificarea unui compromis.
În urma stopării tranzitului de gaze, locuitorii de pe malul stâng al Nistrului au rămas fără gaz, fără căldură și cu întreruperi programate ale curentului electric, iar pe malul drept tarifele au crescut de câteva ori. Se putea oare evita această situație? Cu siguranță.
Cu câțiva ani în urmă, când eram la guvernare, am elaborat o serie de soluții, care se află atât la ministerul de profil, cât și la „Moldovagaz”. În special, se putea semna un contract cu „Gazprom”, rezerva împreună cu „Gazprom” capacități pentru livrarea gazelor prin „Turkish Stream” și asigura, astfel, necesarul pentru întreaga țară: atât pentru malul drept, cât și pentru cel stâng. Vreau să subliniez că și acum autoritățile Republicii Moldova cumpără același gaz rusesc, dar prin intermediari și la prețuri mult mai mari", a mai spus politicianul.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ