Alexandru Bădărău, președintele Asociației Forța Fermierilor neagă faptul că protestele fermierilor ar avea conotații politice. În cadrul unei noi ediții NEWCAST, Bădărău a explicat că "agricultura este o ramură foarte vulnerabilă, iar marja de profitabilitate în acest domeniu nu poate fi controlată de agricultor". Astfel, deși unii agricultori utilizează tehnici avansate pentru a-și proteja culturile în perioada secetei, acestea sunt extrem de costisitoare și nu sunt accesibile tuturor agricultorilor. Liderul fermierilor susține că anterior Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare prin intermediul Agenției de Intervenții și Plăți în Agirucultură dispunea de programe de subvenționare pentru asemenea echipamente, însă, a renunțat la ele.
" Agricultorul nu are posibilități să facă importuri singur de motorină, nu are posibilitate să facă importuri singur de chimicate sau îngrășăminte, acest lucru, într-un fel este prestabilit ca profitabilitate de acei actori din lanțul valoric și fiecare dintre ei, în mod normal și corect economic își calculează și includ în preț marja lor de profit, cheltuielile care sunt, inclusiv și banca.Banca își pune comisioanele, costurile de risc, totul calculat, dar agricultorul, de fiecare dată când el intervine cu solicitări de a redresa anumite situații sau de a crea condiții cât de cât normale de a funcționalitate este învinuit că nu știe să își gestioneze corect afacerea. Lucrul ăsta este absolut injust", a precizat fermierul.
De asemenea, Alexandru Bădărău susține că o parte dintre agricultori folosesc tehnologii avansate pentru a-și proteja recolta. Cu toate acestea, prețurile pentru asemenea echipamente sunt foarte mari,astfel, nu toți fermierii au posibilități financiare de a implementa anumite măsuri de securitate:
" Avem agricultori care fac tehnologii, tehnologii foarte avansate. Ei fac agricultură certificată internațional, implementează tehnologia de lucrarea a solului, care conservează umiditatea în sol și cât de cât, au obținut o roadă, comparativ cu cei care nu aplică tehnologii conservative. Dar pe de altă parte, prețul acestor tehnologii este unul foarte mare. Echipamentele necesare sunt foarte scumpe. Necesită tractoare cu o capacitate mare, care au fost excluse de la subvenționare de către Ministerul Agriculturii cu câțiva ani în urmă, respectiv, a fost eliminată această posibilitate să-și implementeze aceste măsuri de reziliență în fața climei. Noi avem în țară peste un milion 600 de mii de hectare de terenuri agricole care se folosesc în circuitul de cultură mare: grâu, porumb, floarea soarelui, sfeclă sau alte culturi de câmp și nu e posibil să fie aplicate alte culturi așa cum sunt învinuiți agricultorii că de ce nu fac irigare, pentru că nu este acces la irigare ", a mai explicat liderul Asociației Forța Fermierilor.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ