VIDEO Sandu anunță că localitățile în care rezultatul referendumului pro-UE "nu a fost bun" nu vor primi bani europeni: Veţi primi finanţări de la stat

28 martie 2025, 13:52
Embed:

Șeful statului, Maia Sandu, a venit cu un nou mesaj răspicat pentru raioanele și satele unde la referendumul privind integrarea europeană, organizat toamna trecută, "rezultatul nu a fost bun". Președintele a reiterat că banii europeni vor ajunge în localitățile care împărtășesc valorile UE, în timp ce restul vor primi doar finanțări de la stat. Mesajul Maiei Sandu vine în contradicție cu afirmațiile făcute, acum cinci ani, înainte de a ajunge la Președinție, prin care spunea că banii partenerilor externi "nu trebuie împărțiți în funcție de viziunile geopolitice ale moldovenilor", notează Ziua.md.

În cadrul unei vizite în raionul Soroca, șeful statului i-a muștruluit pe primarii și funcționarii locali pentru rezultatul nu prea bun de la referendumul pro-UE din toamna 2024:

"M-am uitat și dvs. nu aveți un rezultat bun la referendum și chiar sunt curioasă de ce? Cine a reușit să-i sperie pe cetățeni? Pentru că dacă să discutăm serios, nu există nicio țară membră a UE în care să se trăiască mai rău decât în R. Moldova. E clar ce avem de pierdut, poate nu e clar pentru toți ce avem de câștigat. Dvs. știți care este poziția mea. Eu cred că granturile UE trebuie să meargă, în primul rând, la cei care împărtășesc valorile UE. Asta nu înseamnă că celelalte localități nu trebuie să primească finanțare de la stat. Finanțare de la stat – da, dar cei care împărtășesc valorile UE trebuie să beneficieze de mai multe granturi care vin din UE", a declarat Maia Sandu.

Mesaje similare au fost transmise de Maia Sandu și în campania pentru alegerile locale din 2023, dar și în cadrul Forumului Primarilor din decembrie 2023, când șefa statului i-a atenționat pe aleșii care se declară împotriva integrării UE că "banii care vin din partea Uniunii Europene și din partea plătitorilor de taxe din țările UE vor merge pentru cei care împărtășesc aceste valori".

Pe de altă parte, acum cinci ani, în ajunul campaniei pentru prezidențialele din toamna 2020, Maia Sandu avea o altă poziție. Liderul PAS de atunci susținea că banii partenerilor externi, în niciun caz, nu trebuie distribuiți în funcție de preferințele geopolitice ale moldovenilor:

"Evident că noi suntem într-o situație geografică care creează realități geopolitice dificile pentru noi, dar, oricât de complicate ar fi aceste relații care ne vizează pe noi, cred că putem să facem un efort și trebuie să facem un efort, să nu ne lăsăm divizați spre beneficiul politicienilor iresponsabili și corupți, pentru că așa s-au menținut mulți dintre ei la putere. (…) Asta este realitatea geopolitică de la noi și dincolo de această realitate se exploatează situația pentru ca unii oameni să obțină beneficii personale, ascunzându-se după un nume sau după altul. (…) Partenerii externi și-au dat seama deja, au înțeles foarte bine cine este Igor Dodon. (…) Da, ei sunt niște profitori care încearcă să folosească banii Uniunii Europene, dar nu pentru a îmbunătăți standardele de viață ale cetățenilor de aici. Or, Uniunea Europeană și ceilalți parteneri externi de dezvoltare ai Republicii Moldova își doresc ca ajutoarele care vin aici să ajungă la oameni. Asta își dorește Uniunea Europeană, nu vrea ca banii pe care-i primim să fie folosiți împotriva propriului popor de către conducători corupți, inconsecvenți și mincinoși", declara Maia Sandu în august 2020, în cadrul unui interviu oferit pentru Europa Liberă.

Afirmaţiile preşedintelui au stârnit indignare în rândul politicienilor din ţară. Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon a spus că "aceasta e un exemplu de rasism administrativ. E atitudinea tipică pentru Maia Sandu, care în continuare divizează și discriminează cetățenii Republicii Moldova și alege selectiv, la voia ei, cum să fie distribuite resursele financiare ale statului.

În topul preferințelor Maiei Sandu se află verișoarele, iar la nivelul cel mai de jos - cetățenii care au alte opțiuni politice. Și aici apare o altă întrebare: cetățenii din raioanele care nu primesc banii de la UE, vor plăti creditele și procentele pe credite luate de la UE", a scris Dodon.
 
De asemenea, fostul premier, Vlad Filat a transmis un mesaj prin care solicită "disocierea și condamnarea publică din partea Uniunii Europene față de afirmațiile neconstituționale și antidemocratice a președintelui Republicii Moldova":
 
"Poziția și declarația Maiei Sandu, ce ține de finanțarea localităților în funcție de votul exprimat de cetățeni la referendum, nu doar că este contrar valorilor europene, dar cultivă în societate ideologia neo-marxistă de cea mai proastă speță", a punctat Filat.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo