VIDEO Scandal la Curtea Constituţională. Membrii blocului "Victorie" au mers să depună o sesizare de invalidare a referendumului

31 octombrie 2024, 10:03
Embed:

Scandal la Curtea Constituţională (CC),acolo unde membrii şi deputaţii blocului politic "Victorie", afiliat lui Ilan Şor, au vrut să depună joi, 31 octombrie, o sesizare de nerecunoaştere a referendumului republican constituţional, însă, iniţial nu le-a fost permis accesul în interiorul instituţiei de către oamenii legii din motiv că are loc şedinţa Înaltei Curţi. 

" Înţelegeţi ce faceţi voi? Noi mergem la Curtea Constituţională, depunem sesizare, trebuie să cerem voie de la voi sau cum? Cine sunteţi, în genere? Voi încălacaţi legea, de ce nu daţi voie oamenilor? Consilierului başcanului nu îi daţi voie să intre în Curtea Constituţională, ea este doar pentru Maia Sandu sau pentru cine? De ce oamenii nu pot să treacă? Care este problema?" le-a spus oamenilor legii deputatul Marina Tauber.

Într-un final, deputaţii blocului "Victorie" le-a fost permis accesul în interiorul Curţii Constituţionale, iar sesizarea de nerecunoaştere a referendumului a fost depusă:

" Am depus astăzi o sesizare la CC prin care noi solicităm ca acest referendum să nu fie validat. Am adus adus mai multe argumente, au existat foarte multe încălcări procedurale în organizarea acestui referendum. Au fost mai multe încălcări care, inslusiv, au fost sesizate de către misiunile de observare internaţionale, care au monitorizat alegerile şi referendumul din 20 octombrie.Argumentele respective le-am adus în faţa Curţii şi sperăm că Curtea, după ce a fost înregistrată această sesizare astăzi, va face o pauză, ne va invita în calitatea de părţi participante în cadrul acestui proces de validare a referendumului, unde să avem posibilitatea în faţa Curţii şi să ne argumentă poziţia noastră" a explicat deputatul Vasile Bolea.

Precizăm că joi, 31 octombrie, Curtea Constituţională examinează validarea rezultatului referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024.

În baza proceselor-verbale privind totalizarea rezultatelor votării la referendum întocmite și aprobate de consiliile electorale de circumscripție, Comisia Electorală Centrală a constatat o prezență la urnele de vot de 50,72%. În context, 1 532 264 de alegători au primit buletine de vot pentru referendum, 1 531 392 de alegători au participat la votare.

Din numărul total de 1 488 874 de voturi valabil exprimate, pentru opțiunea DA au votat 749 719 de persoane, iar pentru opțiunea NU - 739 155 de persoane

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo