
Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu a declarat în cadrul unei emisiuni TV că, cel mai probabil, prioritate la utilizarea banilor din cele 1,9 miliarde de euro, oferiţi de Uniunea Europeană, dintre care 1,5 miliarde sub formă de împrumut, iar restul sub formă de grant, vor avea localităţile care au votat "Da" la referendum. Potrivit şefului Legislativului, localităţile în care s-a votat "Nu" la referendum, vor primi finanţare din resursele interne ale statului.
"Când e vorba de resursele noastre interne, de impozitile care le colectăm de la cetăţeni, le plătim, trebuie să beneficieze toţi în egală măsură, raportat la numărul de populaţie, fondul rutier şi aşa mai departe", a spus Igor Grosu.
Potrivit acestuia, cetăţenii singuri adresează întrebări referitor la cum vor fi repartizaţi aceşti bani întrucât ar fi localităţi în ţară care moldovenii "se roagă la Moscova"
"Aparea întrebarea firească care ne-o pun cetăţenii legat de fondurile externe, cetăţenii care spun că sunt regiuni care se roagă la Moscova de dimineaţa până seara şi o beneficiat de resurse enorme pentru drumuri, apeducte, tot ce vrei versus ale localităţi care sunt pro-occidentale, pro-unioniste, care de-a lungul timpului, istoric nu au beneficiat, accept că întrebările sunt pertinente", a mai spus el.
Întrebat fiind despre cum comentează faptul că împrumutul de 1,5 miliarde de euro va fi returnat de către toţi cetăţenii, preşedintele Parlamentului a spus:
"-Împrumuturile astea vin tot de la occidentali.
-Păi da, dar le dăm înapoi toţi.
-Toţi le dăm înapoi, dar întrebarea rămâne pertinentă pentru că dacă ai un drum, un drum naţional sau ai altul, noi ca decidenţi politici trebuie să decidem care e prioritar, sunt cetăţeni şi acolo şi acolo şi atunci trebuie să pui toate argumentele plus şi minus pe tapet, da, şi să iei o decizie, uneori deciziile nu sunt plăcute", a punctat Grosu.
Amintim că în martie, UE a dat acordul final pentru înființarea Mecanismul de reformă și creștere pentru Republica Moldova, prin care va fi acordată asistența financiară de 1,9 miliarde de euro. Din suma totală, 1,5 miliarde de euro sunt împrumuturi, restul fiind oferite sub formă de grant nerambursabil.
Referitor la acest subiect, Maia Sandu a declarat la Soroca, raion care a votat"nu" la referendum, că "rezultatul nu a fost bun", precizând că că banii europeni vor ajunge în localitățile care împărtășesc valorile UE, în timp ce restul vor primi doar finanțări de la stat.
Rezultatele la referedum au fost următoarele: Voturi DA: 50,39% (750.238 de voturi) Voturi NU: 49,61% (738.636 de voturi).
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ