Îndemnul autorităţilor de a economisi energie în contextul crizei energetice din ţară a convis unii cetăţeni să fie mai prudenţi, în special pe cei vârstnici, care afirmă că sunt obişnuiţi cu cheltuieli modeste şi că au optat pentru becuri mai econome, reducând şi temperatura din locuinţe. De cealaltă parte, familiile tinere cu copii mici susţin că deşi încearcă să reducă din energia consumată, acest lucru este practic imposibil din cauza necesităţilor celor mici.
" Nu economisim că avem micuţi, am patru copii, dar, oricum, ne străduim cât de cât"
"-Dumneavostră economisiţi energie?
-Tot timpul, nu doar cu criza energetică, Tot timpul! Neajunsurile de bani, de plată...
- Cum mai exact?
-Economisim la toate şi la gaze, la lumină, la tot"
"-Fiul are 18 grade în cameră, iar la mine în cameră, pentru că este mică, sunt 20 de grade, dar casa este izolată termic. Lumina o deconectăm, dacă ieşim, o deconectăm şi este conectată doar în camera în care ne aflăm"
"-Organizăm unele lucruri mai strice, ţinem mai mult lumina aprinsă doar într-o cameră, nu în toate, facem o maşină de spălată o dată, de două ori pe săptămână...
-Temperatura în camere care este?
-Noi suntem mulţumite. E cald, e foarte cald, 20 de grade avem, luând în considerare că suntem la încălzire centralizată, asta e foarte bine"
"Cum să economisesc? Să stau în întuneric? Să nu privesc televizorul sau să deconectez frigiderul? Noi şi aşa nu am făcut risipă de energie. Maşina de spălat funcţionează, frigiderul"
"-Numaidecât economisesc, să ajungă pentru toţi!
-Dar cum?
-Bine, lămpi cu o capacitate mai mică, mai puţin folosim cuptorul, dar eu trăiesc la casă pe pământ, fac şi la cotlon focul"
"-Ne străduim ziua să consumăm mai puţină energie, dar, oricum, necesităţile sunt mari. Cât de cât încercăm să economisim. Mai puţină lumină aprinsă ziua, mai puţin tehnică în priză...
-Ce temperatură aveţi în locuinţă?
-22-23 de grade, cu doi copii mici"
"-Dacă soţul meu stă într-o cameră, eu stâng lumina şi mă duc lândă dânsul. Iau cartea, ori împletesc, stau lângă dânsul, dar dacă văd că el se duce la bucătărie, stâng lumina şi mă duc în bucătărie... Bem ceai, mai stăm de vorbă. Economisim la orice, nu doar la lumină... Ne ducem cu moşneagul împreună şi aducem, mai tăiem un copac acasă"
Amintim că în data de 1 decembrie tariful la gazele naturale a crescut cu 3 lei şi 34 de bani, iar consumatorii casnici achită acum pentru un m3 de gaze 16 lei şi 34 de bani cu TVA. De asemenea, în contextul crizei energetice, în data de 16 decembrie în ţară a fost instituită stare de urgenţă pe un termen de 60 zile. Ulterior, joi, 26 decembrie, premierul Dorin Recean a anunţat că urmează o majorarea şi a tarifului la energia electrică, fără a preciza, însă, cu cât.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ