Vlad Filat: 70% dintre fondurile care au ajuns în Republica Moldova sunt împrumuturi

16 octombrie 2024, 10:50
Screenshot_1

Fostul premier, Vlad Filat afirmă că 70% dintre fondurile care au ajuns în ţara noastră sunt împrumutri, care vor fi resimţite de către cetăţeni întrucât "majoritatea banilor vin cu costuri suplimentare pe care Moldova va trebui să le suporte ani în șir". Politicianul mai susţine că pe lângă ajutorul anunţat recent de către Uniunea Europeană, de 1,8 miliarde de euro, dintre care "doar 16% sunt granturi", ţara noastră a primit în ultimii ani o sumă de 2,2 miliarde de euro, bani pe care "aproape nimeni nu i-a simţit" deoarece "nu au fost investiții masive vizibile în infrastructură, spitale moderne sau școli noi, iar promisiunile de „bună guvernare” s-au pierdut în detalii tehnice", mai subliniază Filat, care acuză actuala guvernare de "incompetenţă şi lipsă de transparenţă".

" Suma de 2,2 miliarde de euro, care a intrat în Moldova între 2021 și 2024, reprezintă o infuzie financiară masivă pentru o țară de dimensiunile noastre. Totuși, mulți cetățeni se întreabă: Unde au ajuns acești bani? Cum se face că sume atât de mari vin și pleacă, dar nu se reflectă vizibil în calitatea vieții, în educație, sănătate și infrastructură?

În timpul campaniei electorale, Maia Sandu a folosit abil anunțurile privind finanțarea europeană pentru a-și întări imaginea. Dar această manipulare subtilă cu fondurile deja primite și a promisiunilor de viitor ascunde o realitate mai complexă: nu contează câți bani promiți că vor veni, ci cum sunt administrați acești bani odată ce intră în țară.

Din cele 2,2 miliarde de euro deja primite, o parte importantă a fost folosită pentru acoperirea deficitului bugetar și menținerea stabilității macroeconomice. Dar pentru cetățeni, aceste sume mari rămân „invizibile”. Nu au fost investiții masive vizibile în infrastructură, spitale moderne sau școli noi, iar promisiunile de „bună guvernare” s-au pierdut în detalii tehnice care nu ajung la urechile oamenilor.

Planul de creștere pentru Moldova propus recent, în valoare de 1,8 miliarde de euro, este format în mare parte din împrumuturi. Doar 16% din această sumă sunt granturi, restul fiind datorii pe care Moldova le va achita în anii următori. În comparație, în perioada 2009-2014, Republica Moldova a beneficiat de un raport mult mai favorabil, în care 2/3 din finanțări erau granturi și doar 1/3 împrumuturi. Această schimbare în structura finanțării europene ar trebui să ridice semne de întrebare despre viabilitatea economică pe termen lung.

Cred că cetățenii Republicii Moldova merită mult mai mult, merită o guvernare competentă și transparentă, care să asigure un viitor liber, democratic și în bunăstare pentru toți cetățenii Republicii Moldova", a mai scris Vlad FIlat.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativToate reacţiil

19
 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo