Zelenski solicită crearea armatei europene şi spune că Rusia vrea să atace NATO dinspre Belarus

15 februarie 2025, 17:09

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă, la Munchen, înfiinţarea unei armate europene pentru a întări apărarea continentului, avertizând că Rusia "nu se pregăteşte pentru dialog" şi nu are intenţia de a avansa negocieri de pace credibile, transmite Digi24.ro cu referie la CNBC.

Zelenski a declarat că serviciile de informaţii ucrainene au indicii că Rusia intenţionează să trimită trupe în Belarus în această vară, sub pretextul unor exerciţii de antrenament, dar că această mişcare reprezintă o ameninţare directă la adresa ţărilor NATO aflate la graniţă.

"Trebuie să construim forţele armate ale Europei, astfel încât viitorul Europei să depindă doar de europeni", a afirmat Zelenski în cadrul Conferinţei de Securitate de la München, desfăşurată în Germania. 

Vineri, Zelenski s-a întâlnit cu vicepreşedintele american JD Vance pentru a discuta despre speranţele crescânde privind un posibil acord de pace între Rusia şi Ucraina. Cu toate acestea, liderul ucrainean a subliniat că ţara sa are nevoie de "garanţii de securitate" înainte de a accepta orice discuţii cu Rusia. "Aceasta nu este o ţară care vrea pacea,"a spus Zelenski despre Rusia. 

Poziţia SUA şi negocierile în desfăşurare

Preşedintele american Donald Trump a reiterat că trupele americane nu vor fi staţionate în Ucraina pentru a acţiona ca factor de descurajare împotriva agresiunii ruseşti. În schimb, el a sugerat că Washingtonul şi Kievul ar putea încheia un pact economic bazat pe resursele bogate de minerale critice ale Ucrainei, care să servească drept "scut de securitate" pentru ţara afectată de război.

La Munchen, liderii din domeniul apărării şi securităţii globale participă la conferinţa anuală de trei zile, unde viitorul Ucrainei, negocierile de pace cu Rusia şi remodelarea arhitecturii de securitate şi apărare a Europei sunt subiecte centrale de discuţie.

Perspectivele unui acord de pace au revenit în prim-plan săptămâna aceasta, după ce Trump a purtat convorbiri telefonice separate cu preşedintele rus Vladimir Putin şi, ulterior, cu Zelenski. Iniţial, Trump a sugerat că un acord bilateral între Washington şi Moscova ar fi posibil, însă ulterior a precizat că preşedintele ucrainean Zelenski va fi implicat, alături de multe alte persoane.

În ciuda discuţiilor, oficialii americani au rămas sceptici faţă de unele dintre cerinţele stricte ale lui Zelenski pentru un acord. Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a declarat miercuri că aderarea Ucrainei la NATO şi revenirea la frontierele dinainte de 2014 nu sunt scenarii realiste.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo