Ce este poliomielita, boala infecțioasă severă ce a speriat lumea, poate duce la paralizie sau deces. Un caz a fost înregistrat în Capitală

17 iunie 2024, 13:20
poliomielita

Poliomielita, adesea denumită şi paralizie infantilă, este o boală infecţioasă virală acută, care se răspândeşte de la om la om. Una dintre cele mai mari epidemii de poliomelită s-a manifestat în prima parte a secolului al XX-lea.

Poliomielita este o boală virală extrem de contagioasă, care poate provoca paralizie, dificultăţi respiratorii şi chiar moartea bolnavului. Cei mai predispuşi la a contracta boala sunt copiii mai mici de cinci ani. Virusul polio este transmis de la om la om, în principal pe cale fecal-orală sau, mai rar, printr-un vehicul comun (apă sau hrană contaminată),se înmulţeşte în intestin, de unde poate invada sistemul nervos şi poate cauza paralizie.

Simptomele iniţiale ale poliomielitei includ febră, oboseală, cefalee, vărsături, rigiditate la nivelul gâtului şi durere la nivelul membrelor. În 10% din cazuri, boala provoacă paralizie, adesea permanentă.Majoritatea infecțiilor cu poliomielita sunt asimptomatice.

În doar 1% dintre cazuri, virusul pătrunde în sistemul nervos central (SNC) prin fluxul sanguin unde infectează și distruge de preferință neuronii motori ai măduvei spinarii și creierului, provocând slabiciune musculară și paralizie acută flasca. Unul din 200 de oameni dezvoltă paralizie incurabilă dupa infecție.

Cum se transmite poliomielita

Sursa de infectie cu virusul Polio este reprezentata de om, patogenul fiind transmis in mod frecvent de catre copii asimptomatici cu status de purtatori sanatosi. Persoanele infectate devin contagioase și pot raspândi activ virusul, cu 7-10 zile inainte de aparitia manifestarilor, durata de eliminare a particulelor virale prin intermediul secretiilor nazo-faringiene fiind de 5-10 zile.

Infectia poate fi raspandita interuman si prin intermediul materiilor fecale ale bolnavilor, timp de 2- 3 saptamani de la debutul bolii si in anumite situatii, incarcatura virala poate persista si mai mult de 4-6 luni in scaunul pacientului.Transmiterea infectiei virale se realizeaza pe cale fecal-orala prin ingestia de alimente si apa contaminata cu dejecte umane la nivelul carora virusul poate rezista timp mai indelungat. Virusul Polio se poate transmite si aerogen prin intermediul picaturilor de saliva si secretii nazale emise de catre bolnav in timpul stranutului, tusitului sau vorbitului.

Complicatiile poliomielitei sunt determinate de instalarea paraliziei de tip flasc si includ atrofia membrelor inferioare sau superioare si aparitia escarelor secundare imobilizarii prelungite. În cazurile severe de boala care implica aparitia dificultatilor de inghitire apare riscul de inec si pneumonie de aspiratie. Paralizia muschilor respiratori accesori determina incapacitate de initiere si sustinere a efortului respirator din partea pacientului si reprezinta cea mai nefasta complicatie a poliomielitei cu paralizie.

În prezent nu exista tratament curativ pentru poliomielita, terapia standard in cazul pacientilor cu acest tip de afectiune fiind suportiva, cuprinzand administrarea de antipiretice si antialgice. Singura masură de prevenire a poliomielitei este vaccinarea. 

În 1955, a fost inventat un vaccin și a fost introdus pe scară largă. Datorită eforturilor globale, poliomielita a fost eliminata din emisfera vestica pana in 1994 si a scazut considerabil la nivel mondial. Cazurile cauzate de poliovirus salbatic au scazut cu peste 99% din 1988, de la aproximativ 350 000 de cazuri atunci, la 33 de cazuri raportate în 2018.

Deşi epidemiile majore de poliomielită erau necunoscute până la sfârşitul secolului al 19-lea, poliomielita a devenit una din cele mai temute boli de copilărie al secolului al XX-lea. Istoric, virusul polio a devastat popoare din întreaga lume, a cauzat paralizie şi decese pe scară largă şi a mutilat în special copii mici. După anul 1880, în Europa s-a declanşat o epidemie de proporţii care s-a extins şi spre Statele Unite ale Americii. Din anul 1910, cazurile de poliomielită s-au înmulţit dramatic la nivel mondial. În epidemia din 1916, din SUA, peste 7.000 de de oameni au murit şi alţi 27.000 şi au rămas paralizaţi. Vârful epidemiei a fost atins în 1952, când s-au raportat peste 58 de mii de decese. Boala a afectat mii de oameni de-a lungul deceniilor, ducând la instaurarea panicii şi a situaţiilor de carantină prelungite.

Citește și: VIDEO ALARMANT! Un caz de boală rară a fost înregistrat în Capitală. Anunţul făcut de autorităţi

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo