Comisia Electorală declară valabile alegerile prezidenţiale din 20 octombrie

09 noiembrie 2024, 16:15
32161e62-edfe-4927-be9f-8eac225446a3

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, 9 noiembrie, procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votării la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 3 noiembrie. De asemenea, a fost aprobat și Raportul cu privire la rezultatele scrutinului din 20 octombrie.

Într-un comunicat de presă al CEC se precizează că în baza proceselor-verbale și a rapoartelor birourilor electorale ale secțiilor de votare privind rezultatele numărării voturilor, precum și a proceselor-verbale cu privire la centralizarea rezultatelor votării la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, întocmite și aprobate de consiliile electorale de circumscripție, Comisia Electorală Centrală a constatat că 1 701 333 de alegători au primit buletine de vot, iar 1 701 284 de alegători au participat la votare.

Din numărul total de 1 680 569 de voturi valabil exprimate, pentru Maia Sandu au votat 930.139 de persoane, iar pentru Alexandr Stoianoglo 750.430 de persoane.

De asemenea, membrii CEC au aprobat și Raportul cu privire la rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. 

Potrivit comunicatului, raportul urmează să fie prezentat Curții Constituționale împreună cu procesul-verbal de totalizare a rezultatelor turului doi al alegerilor președintelui Republicii Moldova.

„În termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație, Curtea Constituțională urmează să confirme sau infirme, printr-un aviz, legalitatea alegerilor”, se mai arată în comunicat.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo