Reprezentanţii Asociaţiei Forţa Fermierilor anunţă proteste pentru zilele de 18 şi 19 decembrie. Agricultorii susţin că au decis să iasă din nou în stradă din cauza "crizei" din acest sector, iar manifestaţiile vor avea loc în faţa clădirii Guvernului şi Parlamentului din centrul Capitalei. De asemenea, fermierii lansează acuzaţii în adresa Guvernului, despre care afirmă că "apără și susține aprig companiile mari transnaționale și offshore şi cănu a înțeles că fără măsuri eficiente și cât mai urgente suferă bugetul public, lucrătorii bugetari și populația țării".
"Ultimul exemplu al tergiversării adoptării unor măsuri pentru salvarea situației din agricultură ar fi avizarea întârziată de către Guvern a proiectului de Lege 354, elaborata de deputatul Alexandru Trubcă împreuna cu asociațiile de fermieri pentru depășirea crizei secetei si adoptarea căreia a fost promisă de dl Igor Grosu încă pe 5 decembrie.
Atenționăm că proiectul respectiv nu prevede alocare de resurse financiare din bugetul de stat. Această tergiversare este ultima picătură, iar Asociația Forța Fermierilor anunță proteste de avertizare pentru zilele de 18.12.2024 în fața Guvernului și 19.12.2024 respectiv în fața Parlamentului Republicii Moldova.
Suplimentar asociația își rezervă dreptul ulterior de a organiza proteste masive în toată țara dacă autoritățile statului nu z Forța Fermierilor pentru salvarea situației din agricultură sunt de ordin legislativ și decizii de guvern. Am cerut legi, hotărâri de guvern, instrumente și programe pentru susținerea și transformarea agriculturii, ca fermierii micro, mici și mijlocii să poată înfrunta competiția neloială și schimbările climaterice.
Pentru a salva domeniul cerealelor şi oleaginoaselor, Asociaţia a anunţat mai multe revendicări:
"1. Aprobarea urgenta proiectului legii secetei in redacția deputatului Trubcă.
2. Prelungirea licențierii importului cerealelor si oleaginoaselor pana la 31 decembrie 2025.
3. Achitarea datoriilor la subvenții pentru 2023.
4. Restituirea accizelor fermierilor pentru 2024.
5. Elaborarea unui mecanism de garanții de creditare și refinanțare pentru noul an agricol 2025", au mai indicat fermierii.
Pe fianl, agricultorii au precizat că protestele ar putea să ia amploare în cazul în care autorităţile nu vor propune soluţii:
"Cel mai evident lucru demonstrat de acest Guvern este că apără și susține aprig companiile mari transnaționale și offshore, iar producătorii locali mici și mijlocii sunt intenționat distruși și falimentați. Din acest motiv Asociația Forța Fermierilor dacă nu va fi auzită, va solicita demisia Guvernului, iar protestele masive ulterioare se vor putea transforma în unele politice", a conchis Asociaţia Forţa Fermierilor.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ