FLASH! BCS cere demisia Guvernului Recean și a înaintat o moțiune de cenzură

05 decembrie 2024, 11:16
Embed:

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean. Anunțul a fost făcut de către deputatul socialist, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea.

Guvernarea PAS hotărâtă să sacrifice interesul național al țării, bunăstarea cetățenilor și viitorul copiilor noștri, în schimbul aplauzelor și simpatiilor partenerilor externi. Avertismentul figurează în textul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului, inițiată de 26 de deputați. Textul a fost dat citirii de către parlamentarul Petru Burduja.

„Deși cu doar un an și 10 luni de la învestirea de către Parlament a unui nou, celui de-al doilea Guvern PAS, după plecarea rușinoasă a Guvernului precedent, realitatea arată că acesta este la fel de incapabil de a administra țara și de a apăra interesul național. Astăzi, la fel ca și trei ani în urmă, Republica Moldova, în prag de iarnă, se pomenește cu o criză energetică profundă, lipsită de politici și strategii clare pentru asigurarea securității energetice a țării și protecției cetățenilor de consecințele nefaste ale acesteia”, a menționat Burduja.

 

El a mai spus că, în contradicție cu promisiunile făcute și cu angajamentele „orgolioase”, asumate la învestire, Guvernul nu a realizat, practic, nimic în domeniul energetic.

 

„Din contra, starea lucrurilor a degradat și s-a agravat din ce în ce mai mult. Falsitatea și iscusința de manipulare a Guvernului PAS sunt dublate de cinismul cu care ei tratează probleme vitale ale cetățenilor”, a mai spus Burduja. 

 

Autorii moțiunii de cenzură menționează că, în concluzia acestor eșecuri, se impun următoarele întrebări:

 

Care este planul de acțiuni al Guvernului pentru perioada rece a anului în curs? Ce se întâmplă cu securitatea energetică a țării în perioada activității prezentului Guvern? Cine se face responsabil pentru inacțiunea Guvernului și în beneficiul cui activează acest Guvern? A fost oare implementată liberalizarea reală a pieței de gaze naturale sau Republica Moldova procură doar de la traderii acceptați de BERD conform condițiilor contractului de împrumut? Care sunt rezervele de resurse energetice și balanța acestora? De ce, în ultimii doi ani, Republica Moldova nu a încheiat contracte pe termen lung cu furnizorii de gaze naturale? De ce, până în prezent, Guvernul nu a elaborat un cadru normativ care reglementează: (i) volumul obligatoriu de achiziții a resurselor energetice; (ii) termenele limită pentru achiziționarea stocului limită; (iii) responsabilii din cadrul autorităților publice pentru efectuarea achizițiilor (iv) responsabilii pentru efectuarea unei monitorizări de control al corectitudinii și legalității achizițiilor?

 

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo