Curtea Constituţională a declarat inadmisibilă o sesizare a deputaţilor din Blocul Socialiştilor şi Comuniştilor, care nu erau de acord cu unele prevederi din Codul Electoral. Decizia Înalţii Curţi vine la peste un an de când sesizarea semnată de către deputaţii Vasile Bolea şi Grigore Novac a fost depusă, transmite ipn.md
Potrivit informaţiilor, Semnatarii sesizării nu erau de acord cu prevederile electorale care îi acordă Comisiei Electorale Centrale puterea discreționară de a organiza sau de a nu organiza secții de vot pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților administrației publice centrale.
În acest sens, Curtea a observat că dreptul la vot al alegătorilor din stânga Nistrului pe teritoriul controlat de autoritățile din Republica Moldova nu este afectat în vreun fel, dată fiind posibilitatea lor efectivă de a se înscrie în listele electorale suplimentare ale biroului electoral al oricărei secții de votare de pe teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău.
Autorii ai mai contestat prevederile care stipulează că buletinele de vot se întocmesc în limba română și că, pentru a facilita participarea la scrutin a minorităților etnice, buletinele de vot se întocmesc și într-o altă limbă, la solicitarea organelor electorale din circumscripția respectivă. Ei precizau că legislatorul prevede, de fapt, tipărirea buletinelor exclusiv în limba română, și că acest fapt ar conduce la încălcarea prevederilor din Constituție.
Potrivit Curții Constituționale, regula întocmirii buletinelor de vot în limba română urmărește acest deziderat, fără a exclude posibilitatea întocmirii buletinelor de vot într-o altă limbă. Astfel, Curtea constată că articolul Codul Electoral contestat nu afectează în vreun fel valorile protejate de Constituție.
Deputații au contestat și articolul care prevede că CEC poate solicita Agenției de Servicii Publice radierea din oficiu a partidelor politice în condițiile Legii privind partidele politice. Aceștia afirmau că, potrivit prevederilor constituționale, doar Curtea Constituțională poate hotărî neconstituționalitatea unui partid.
„Curtea constată că această prevedere legală este o normă de trimitere și nu se poate susține că încalcă Constituția, decât dacă se demonstrează că norma la care trimite este neconstituțională. Autorii sesizării nu au demonstrat că norma la care trimite articolul 102 alin. (9) din Codul Electoral este neconstituțională”, se arată în decizie.
Curtea Constituțională a declarat sesizarea inadmisibilă. Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. La această hotărâre, judecătorii Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan au formulat opinii separate.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi caliativ