Ministerul Energiei: Gazprom este obligată să livreze gaze până la hotarul Republicii Moldova

18 decembrie 2024, 11:53
Embed:

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan afirmă că compania rusească Gazprom este obligată, conform contractului, să livreze gaze naturale până la hotarul cu Republica Moldova până la sfârşitul lunii spetembrie a anului 2026. Declaraţia a fost făcută în urma şedinţei Executivului de miercuri, 18 decembrie. 

"În 2019 deja a fost un amendament la contract care să permită livrarea gazelor naturale prin ruta alternativă transbalcanică, deci, aceasta este contractual, comercial, tehnic, Gazprom are toate instrumentele şi obligaţia să o facă", a precizat oficialul.

Potrivit lui Borosan, în cazul în care Federaţia Rusă nu îşi va îndeplini obligaţiile contractuale, autorităţile de la Chişinău sunt pregătite să întreprindă alte măsuri, chiar dacă acestea presupun şi cheltuieli mai mari:

"-Noi vom întreprinde acţiuni dacă nu vor face (n.r livrări de gaze). Să ne amintim anul 2021, pentru luna noiembrie erau rezervate capcităţi pentru fiecare zi pentru consumul de gaze naturale, a fost aşa o experienţă anterior când se rezerva capacitate în fiecare zi.

-Dar este mai costisitor?

-Rezervarea capacităţii zilnice este mai scumpă decât rezervarea capacităţii pe termen mai lun", a mai explicat secretrarul de stat al Ministerului Energiei.

Precizăm că de la 1 ianuarie 2025 expiră acordul dintre Federaţia Rusă şi Ucraina privind tranzitarea gazelor ruseşti, iar autorităţile ucrainene au anunţat că acesta nu va mai fi prelungit.

Gazul rusesc care tranzitează Uraina ajunge şi în Transnistria, Republica Moldova, astfel locuitorii de aici riscă să rămână fără căldură. De asemenea, malul drept al Nistrului procură energie electrică de la Centrala Cuciurgan care este alimentată cu gazele livrate de Federaţia Rusă. 

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo