Mirosul de must începe să umple satele moldovenești, marcând intrarea în toamnă. În sud-estul țării gospodarii zdrobesc primii struguri, transmite presa locală.
Pe Ion Nicolenco din Căușeni îl cunoaște multă lume pentru calitatea vinului de casă produs. Ani la rând bărbatul din Căușeni iese pe primele locuri în republică după calitatea vinului pe care în face, fiind recunoscut la nivel de țară după ce a câștigat câteva butoaie de aur.
Înainte de a începe culesul, gospodarul efectuează analize detaliate ale strugurilor, pentru a determina gradul de glucoză și calitatea boabelor, stabilind astfel ziua optimă pentru cules. Astfel, ziua optima de cules a strugurilor albi a fost 11 septembrie în acest an.
După ce strugurii sunt zdrobiți, vinul alb a fost pus la fermentat.
Cu o vie de peste 30 de ani, vinul său a câștigat numeroase premii naționale, iar beciul său este acum plin cu butoaie distinse la competiții.
Deși nu s-a gândit inițial că vinul său va fi apreciat la nivel național, la insistența rudelor, acum 17 ani a decis să participe la concursuri, iar rezultatele au fost remarcabile încă din primul an.
Pe lângă vinurile albe și roșii, Nicolenco este și expert în producerea cagorului, un vin dulce care necesită multă migală și timp.