Nagacevschi îl avertizează pe Recean că prin aprobarea unor documente neconstituționale în cadrul negocierii cu UE, procesul va fi viciat

18 iulie 2024, 17:06

Fostul ministru al Justiției, juristul Fadei Nagacevschi, a venit cu un mesaj către premierul Dorin Recean, după ce executivul a modificat legea cu privire la Guvern și i-a oferit cabinetului de miniștri dreptul să decidă singur care acte necesită să fie adoptate prin procedură standard – adică prin Hotărâre de Guvern, Ordonanțe și Dispoziții și care doar prin decizii-protocolare.

”Dacă cred ei că nu este vreo practică a Curții Constituționale care ar fi clarificat, spre exemplu, că atribuția de legiferare a Guvernului se exercită prin hotărâre, se greșesc. Le recomand să studieze atent avizul nr. 1 din 22 septembrie 2020 al Curții Constituționale (în mod special pct. 17-24). Cel mai bine pentru domnul Recean ar fi să revizuiască urgent modificările din iunie 2024 făcute la regulamentul Guvernului pentru a nu genera neconstituționalitatea mai multor acte normative din cauza promovării lor prin proceduri neprevăzute de Constituție. Știu, se pregătește și un proces masiv de privatizare a bunurilor statului prin Parlament și dorește dosirea de ochii lumii a acestui subiect sensibil. Spre regret însă, modul în care acționează guvernarea seamănă mai mult cu un atac rider asupra bunurilor statului, decât cu o administrare a acestor bunuri. Sper, domnul Recean să conștientizeze și faptul că aprobarea unor documente de poziție în cadrul negocierii cu UE prin proceduri contrare Constituției viciază acele documente și parcursul nostru european”, a scris Fadei Nagacevschi pe rețelele de socializare.

La 16 mai au intrat în vigoare modificările la Legea Guvernului, prin care Executivul va putea adopta mai multe documente în afara procedurii standard, adică evitând transparența, publicarea în Monitorul Oficial și controlul constituțional. 

Potrivit lui Nagacevschi, este vorba despre inițiativele legislative ale Guvernului; avizele asupra inițiativelor legislative și amendamentele la acestea înaintate de subiecții învestiți cu acest drept, precum și sesizările adresate Curții Constituționale; documentele de poziție națională în cadrul negocierilor cu instituțiile Uniunii Europene și dosarele de fundamentare a acestora; actele procedurale în privința cauzelor aflate pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului. 

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo