Deputatul PAS, Alexandr Trubca, a înregistrat în Parlament inițiativa legislativă, care prevede că pe parcursul anului 2024 ”se permite importul doar în baza licenței de import eliberată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a mărfurilor de la pozițiile tarifare 1001 - grâu, 1005 - porumb și 1206 - semințe de floarea-soarelui”. Termenul acestei prevederi poate fi extins de către Guvern, la propunerea Ministerului Agriculturii, cu cel mult 12 luni.
Cererile de eliberare a licențelor vor fi examinate de către o comisie constituită din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Economiei și ANSA, totodată la luarea deciziilor vor participa și asociațiile de profil.
În nota informativă a inițiativei PAS se precizează că Ucraina este în topul țărilor mondiale care produce cele mai mari cantități de cereale și semințe de floarea soarelui. Producția anuală de grâu de toamnă este de circa 22 mii tone. România anual produce circa 10 mii tone de grâu de toamnă și se află locul doi în UE la producerea de semințe de floarea-soarelui cu o producție de peste 2 mii tone anual.
”În asemenea condiții fermierilor noștri le este dificil să asigure nivel de competitivitate semnificativ. În anul curent grâul de toamnă, conform datelor operative obținute din teritoriu (de la agenții economici),constatăm că în raioanele de Nord și Centru recolta medie la ha variază între 3,5-4,2 tone, în raioanele de Sud - 3,0-3,5 tone. Astăzi prețul la grâul de toamnă se vinde între 2,6-2,8 lei în țară. În comparație cu perioada anului trecut, nivelul producției grâului de toamnă este similar, ceea ce prin urmare va genera probleme similare de ordinul - invaziei producției de grâu din Ucraina”, se precizează în document.
Totodată, fermierii autohtoni nu au capacități de logistică suficiente pentru a asigura un flux rațional și eficient de cereale și oleaginoase, inclusiv prin căile maritime. Fluxului de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, importate pe teritoriul Republicii Moldova, va cauza fermierilor pierderi importante și poate duce chiar faliment, se menționează în document.
”Războiul pornit de Federația Rusă în Ucraina a perturbat piețele de cereale din lume. Începând cu anul 2022, cerealele și semințele oleaginoase ucrainene pierzând o parte din piețele tradiționale și, ulterior ocupând piețele de livrare ale țărilor din regiunea Balcanică - Bulgaria, Grecia, Ungaria, Slovacia, Muntenegru, Serbia. În această perturbare Republica Moldova a pierdut piețele sale, dacă până în anul 2022 geografia exporturilor grâului de toamnă moldovenesc era în 27 de țări, atunci începând cu anul 2022 numărul acestora s-a redus până la 14”, mai precizează autorul.
Proiectul PAS este în contradicție cu afirmațiile ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, care recent a declarat că „atunci când începi o politică izolaționistă atât de severă și tu nu ai la bază nici un fel de calcul decât niște emoții, te poți trezi cu interdicții la exporturi din partea tuturor acelor state”.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ