Mai mulți politicieni din opoziție susține solicitarea fermierilor de a institui stare de urgență în agricultură.
Fostul primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi, a propus câteva măsuri pentru a diminua impactul secetei asupra fermierilor:
1. Instituirea stării de urgență pentru mobilizarea rapidă a resurselor necesare.
2. Alocarea de urgență a ajutoarelor financiare directe fermierilor afectați.
3. Moratoriu asupra penalităților pentru creditele agricole și acțiunilor executorii silite din partea băncilor și furnizorilor.
4. Reabilitarea urgentă a infrastructurii agricole, inclusiv sistemelor de irigare.
Fostul premier Ion Chicu, într- postare pe Facebook, a menționat că Maia Sandu nu are acum bani pentru agricultori.
„Nu-i de unde, dragi fermieri, că față de anul 2020, ea a majorat cheltuielile Cancelariei de Stat de la 420 la 792 de milioane de lei. De ce să vi-i dea vouă, mai bine în „fondul pentru referendum”, a notat Chicu.
Iar fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, a scris pe telegram că în toamnă ne putem aștepta la noi proteste din partea fermierilor.
”Am fost printre primii care, după ce acum trei săptămâni am vizitat mai multe raioane din sudul țării și am discutat cu fermierii, am tras un semnal de alarmă asupra necesității instituirii stării de urgență în agricultură. Despre implementarea proiectului privind crearea sistemului de irigare la nivel național, care de ani se prăfuiește în sertarele instituțiilor de stat, am vorbit în public în urmă cu o lună. Actualmente, Guvernul nu are niciun plan concret de eradicare a actualei crize și îi lasă pe agricultori aflați în prag de faliment”, a mai scris Ulianovschi.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ
Reprezentanţii Asociaţiei "Forţa Fermierilor" avertizează repetat despre faptul că mii de agricultori sunt în prag de faliment. În acest context, producătorii au expediat şi de această dată o scrisoare deschisă preşedintelui Maia Sandu, prin care îi solicită şefului statului o întrevedere în decurs de zece zile. Potrivit acestora, cei mai afectataţi sunt producătorii din sudul ţării. Mai exact, din raioanele Cahul, Cantemir și Vulcăneşti, şi se plâng că fermierii de aici s-au pomenit: "Într-o situaţie dezastruoasă, care, practic a paralizat activitatea comercială a întreprinderilor micro, mici şi mijlocii".