Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Chiriac, care este şi autorul proiectului privind modificarea la Codul penal prin care este redefinită noţiunea de "trădare de patrie", spune că: "Noua modificare nu ameninţă nicidecum libertatea de exprimare." Reacţia deputatului vine după ce Amnesty International a avertizat că noile modificări sunt: "O ameninţare deosebită la adresa dreptului la libera exprimare."
Igor Chiriac, secretarul Comisiei juridice a spus pentru newtv.md că dreptul la libera exprimare nu va fi limitat în niciun caz:
"În continuare, dreptul la libera exprimare în niciun caz nu va fi cumva limitat, Constituţia prevede acest drept fundamental al omului şi consider că, mai degrabă, este o interpretare greşită a normei care se încearcă a fi inrodusă. În Codul Penal a fost modificată o formă de trădare de patrie, anterior era " acţiuni duşmănoase împotriva statului Republica Moldova în înţelegere cu un stat străin", prin această modificare, care a fost operată a fost modificată această formă de trădare prin "acţiuni ostile împotriva securităţii statului" a deputatul PAS.
De asemenea, Chiriac menţionează că modificările au fost necesare în contextul ameninţărilor hibride:
"Azi Republica Moldova se confruntă cu ameninţări hibride şi chiar pe plan internaţional se spune că : campaniile de dezinformare sunt o armă hibridă a Federaţiei Ruse, foarte periculoasă, împotriva statului Republica Moldova. "
Contactat telefonic pentru un comentariu referitor la solicitarea celor de la Amnesty International privind abrogarea acestei legislaţii, preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Lilian Carp ne-a spus că proiectul nu-i aparţine.
Precizăm că în data de 3 iunie, Amnesty International a cerutParlamentului să abroge această legislație şi a îndemnat președintele țării să nu o promulge. Mai exact, cei de la Amnesty audeclarat că :" Modificarea Codului Penal al Republicii Moldova, adoptată de Parlament, este alarmantă. Definiția lărgită a trădării de patrie este vagă și deschisă abuzurilor, reprezentând o amenințare deosebită la adresa dreptului la libertatea de exprimare. Această nouă definiție a trădării de patrie ar putea fi folosită pentru a viza disidența politică și vocile critice sub pretextul contracarării influenței străine răuvoitoare. Îngrijorător este faptul că această lege riscă să incrimineze puncte de vedere și opinii care ar trebui protejate conform dreptului internațional."
Amintim că Parlamentul a aprobat în ultima lectură modificările la Codul penal în data de 30 mai. Astfel, "Trădarea de patrie va fi considerată fapta săvârşită intenţionat de un cetăţean al Republicii Moldova împotriva suveranităţii, independenţei, unităţii, indivizibilităţii, securităţii sau capacităţii de apărarea a Republicii Moldova în interesul unui stat străin, unei organizaţii străine, unei entităţi anticonstituţionale exprimată prin trecerea de partea inamicului în război sau conflict armat, spionaj, divulgarea secretului de stat, oferirea ajutorului în vederea unei activităţi ostile împotriva securităţii statului.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ