Rusia menţine în continuare comunicaţiile de urgenţă cu Statele Unite şi cu NATO, pentru a dezamorsa crizele în contextul creşterii pericolului nuclear, anunță RIA.
Aşa-numitul telefon roşu între Moscova şi Washington a fost stabilit în 1963, pentru reducerea interpretărilor greşite care alimentaseră cu un an înainte criza rachetelor sovietice din Cuba; liderii ruşi şi americani puteau astfel comunica direct. S-a recurs la astfel de comunicaţii în timpul unor evenimente grave ca Războiul de Şase Zile între Israel şi o coaliţie de state arabe, din 1962, invazia sovietică în Afganistan, din 1979, atacurile din 11 septembrie 2001 sau invazia americană în Irak, din 2003. Telefonul a fost între timp înlocuit de un sistem computerizat securizat, transmite Agerpres.ro.
În afară de această cale de dialog la vârf, există şi linii directe pentru probleme nucleare între Pentagon şi Ministerul rus al Apărării, deschise în timpul războiului rece, pentru a reduce riscul unui conflict atomic. În 12 iulie, conform cotidianului New York Times, ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, l-a contactat direct pe omologul său american, Lloyd Austin, în legătură cu un presupus plan secret ucrainean de operaţiuni împotriva Rusiei; Moscova considera că intenţiile respective sunt aprobate de Washington.
După februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, militarii ruşi şi americani au stabilit noi modalităţi de contact direct pentru a evita escaladarea conflictului prin angajarea directă a Statelor Unite.
Din 2013, există şi o linie directă între Rusia şi NATO, tot pentru evitarea neînţelegerilor în situaţii de criză.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ