Scandal în teatru. Un regizor român se plânge de cenzură la Chişinău. De cealaltă parte, administraţia teatrului îl acuză de manipulare

21 iunie 2024, 10:06
MyCollages

Regizorul şi dramatorgul român, David Schwartz se plânge de cenzura impusă la Chişinău. Potrivit acestuia, premiera spectacolului "Invizibil", programată la Teatrul Luceafărul din Capitală, a fost anulată pe ultima sută de metri din cauza "presiunilor politice din partea unor persoane afiliate guvernării pentru că subiectul ar fi împotriva regimului actual" şi ar discredita Partidul Acţiune şi Solidaritate.  Reprezentanţii teatrului neagă, însă, acuzaţiile şi le cataloghează drept manipulatorii. Aceştia afirmă că premiera a fost amânată după ce una dintre actriţe s-ar fi îmbolnăvit şi precizează că de la început s-a stabilit ca spectacolul să nu aibă conotaţii politice, regulă care nu ar fi fost respectată de regizor. 

Într-un interviu pentru platzforma.md David Schwartz a declarat că a fost invitat să facă un spectacol la Chişinău chiar de către directorul artistic al Teatrului Luceafărul, Veaceslav Sambriș şi afirmă că proiectul a fost realizat cu actori care au dorit să participe, iar temele și subiectele abordate au fost de interes pentru ei, astfel, s-a ajuns la ideea ca spectacolul să fie despre corupţie: 

" Documentarea prin interviu a fost începută de actrițe și actori, ele au realizat majoritatea discuțiilor, cu persoane foarte diverse: învățătoare, asistente medicale, medici, pacienți, șoferi, preoți etc., pînă la persoane care lucrează în jurnalism de investigație, persoane care au investigat furtul miliardului și alte aspecte de mare corupție. Am strîns un material consistent, de peste 20 de interviuri. "

Potrivit lui Scwarz, problemele în spectacol ar fi venit din altă parte: " Din partea Stelei Verebceanu, scenografa de costume, au apărut probleme. După ce a citit separat textul, ne-am văzut și mi-a comunicat că ea nu poate să participe la acest proiect pentru că este, citez aproximativ „antipatriotic”, „împotriva regimului actual”, eu fiind, cel mai probabil, „plătit de cineva” să fac, prin acest spectacol, propagandă împotriva PAS și împotriva Maiei Sandu. Mi-a explicat, pe un ton vehement, că are cu totul alte viziuni politice și că, iarăși citez, „patriotismul nu se negociază”."

De asemenea, regizorul afirmă că pe ultima sută de metri, înainte de premiera spectacolului, directorul artistic al Teatrului Luceafărul, Veaceslav Sambriş i-ar fi spus că a primit un apel de la o persoană afiliată guvernării care ar fi auzit despre subiectul spectacolului şi i-ar fi sugerat să renunţe la acesta, întrucât crează probleme pentru  cei din partidul Partidul Acţiune şi Solidaritate:

"Slava Sambriș mi-a spus că a primit un telefon de la consiliera unui organism de conducere a țării, nu am reținut dacă guvern sau președinție, pentru că, sincer, nu am dat atenție. Deci că a primit telefon de la această consilieră, cu care se cunoștea dinainte, care i-ar fi spus că a auzit despre conținutul acestui text și că „ce faceți voi acolo? Faceți campanie împotriva PAS acum înainte de a alegeri?” 

De cealaltă parte, reprezentanţii teatrului neagă orice acuzaţie şi spun că regizorul nu ar fi respectat încă de la început regulile spectacolului precum protejarea identităţii celor care au furnizat informaţii, dar şi faptul că nu vor fi folosite nume, adrese concrete sau denumiri de instituţii. Potrivit acestora, o altă regulă era ca spectacolul să nu fie unul politic. De asemenea, potrivit administraţiei, Schwartz ar fi reacţionat negativ atunci când actorii au spus că nu sunt de acord cu anumite elemente din spectacol şi că pe parcurs au fost mai multe dispute:

" Noi am spus că nu ne este frică, doar că nu suntem de acord cu viziunile lui și că acestea sunt două lucruri diferite. Regizorul a părut sarcastic, ironic și iritat, la fel cum era de fiecare dată când nu eram de acord cu poziția lui, fapt care a tensionat atmosfera de lucru, unii actori s-au simțit intimidați. O altă problemă cu care n-am fost de-acord este că regizorul, chiar dacă a promis că va proteja sursele și nu vor exista elemente recognoscibile a persoanelor publice care au acceptat să ne dea interviuri, nu a respectat deloc această promisiune. "
 
Teatrul Luceafărul mai adaugă că din cauza tensiunilor dintre regizor şi actori, una dintre actriţe s-a îmbolnăvit: " Pentru că dialogul nu mai era posibil și nu puteam să ne exprimăm punctele de vedere în procesul de lucru, uneia dintre colege i s-a făcut rău și a fost nevoită să ia tratament pe parcursul a câtorva săptămâni. Unii dintre noi se gândeau să-și dea demisia din teatru. Ținem să menționăm că suntem la prima experiență de acest gen, recunoaștem că am fost confuzi pe parcursul montării, dar abia spre final am sesizat mesajul spectacolului. Deoarece eram la o săptămână distanță de data în care fusese stabilită premiera, nu am știut cum să procedăm. Să ieși din proiect la o săptămână de premieră nu este deloc ușor și nici corect față de alți colegi, fiecare actor cunoaște acest lucru. Dar există limite care nu pot fi depășite. "
 
Scandalul a stârnit un val de reacţii şi în mediul online. În timp ce unii internauţi afirmă că nu cred că spectacolul de la Chişinău a fost amânat doar pentru că era despre corupţia din Republica Moldova şi că aici ar fi intervenit persoane afiliate guvernării, alţi oameni spun acest lucru este, de fapt, foarte grav şi susţin regizorul.
 
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo