Fostul şef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan este acuzat că ar fi divulgat informaţii despre situaţia politică din ţară, servicului secret militar al Rusiei, mai exact, colonelului Alexei Makarov. De asemenea, Gorgan ar fi transmis Rusiei şi detalii despre vizitele şi discuţiile reprezentanţilor Ministerului Apărării al Ucrainei în Moldova, transmite publicaţia theins.ru
Jurnaliştii de investigaţie din Federaţia Rusă precizează că au aflat despre legătura dintre Gorgan şi serviciul secret militar al Rusiei, după ce au avut acces la corespondenţa de Telegram a lui Gorgon.
Potrivit presei, Iurii Gorgan a fost demis din funcţie de către preşedintele Maia Sandu în anul 2021. Cu toate acestea, Gorgan ar fi obţinut un post de muncă la ONU. Astfel,datorită legăturilor sale cu persoane din cadrul Ministerul Apărării al Republicii Moldova, Gorgan a continuat să transmită informaţii despre acţiunile din ţară, colonelului rus, Makarov.
De asemenea, investigaţia mai arată că Gorgan şi Makarov au început să comunice mai intens în aprilie 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina. Astfel, Gorgan se întâlnea cu colonelul rus în diferite localuri din Capitală, dar şi la pescuit. Fostul şef al Statului Major al Republicii Moldova îi povestea acestuia detalii, inclusiv, despre vizitele şi discutele unor oficiali de la Kiev în Moldova, astfel, Makarov era informat şi despre achiziţiile de armament ale Ucrainei.
În acest context, preşedinţia a comentat informaţiile. Adrian Băluţel, şeful cabinetului preşedintelui a spus că Gorgan trebuie pedepsit în cel mai aspru mod pentru trădare de patrie :
"În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase. Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie." a mai precizat Băluţel.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ