Creangă a fost reținut în noaptea de 30 spre 31 iulie curent dintr-un local din Chișinău, unde se afla cu asistentul atașatului militar al Federației Ruse în Republica Moldova, Dmitri Kelov, un angajat al serviciilor secrete rusești care activa sub acoperire diplomatică la Chișinău.
Potrivit procurorilor, Creangă îi transmitea lui Kelov documente, inclusiv atribuite la secret de stat, contra unor sume cuprinse între 500 și 2 000 de dolari.
Pentru transmiterea de informații către Kelov, expulzat între timp din țara noastră, a fost reținut și un polițist de frontieră care activa la aeroport, acesta fiind cercetat penal pentru complot împotriva R. Moldova. Și polițistul a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.
Creangă activa de peste 30 de ani în cadrul Secretariatului Parlamentului. În această perioadă, el avea acces la secretele de stat și putea asista, potrivit competențelor, la ședințele din Parlament, inclusiv cele ale Comisiilor parlamentare. Între timp, Parlamentul a anunțat că Ion Creangă a fost suspendat deja din funcție pe perioada urmăririi penale.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ