Decizia autorităților de la Chișinău de a se alinia sancțiunilor europene împotriva sistemului de remiteri de bani „Zolotaya Korona” va afecta sute de mii de moldoveni, care muncesc în Federația Rusă. Atenționarea a fost făcută de către fostul Procuror General, Alexandr Stoianoglo.
”Există țări europene în care sancțiunile internaționale sunt supuse votului prin referendumuri naționale. Acestea sunt state neutre. Spre exemplu, recent, în Elveția a fost inițiat un referendum pe un subiect similar. Elvețienii, după cum se știe, nu ezită să organizeze referendumuri pe teme ce țin de principalele probleme ce vizează politicile statului - un exemplu clar de democrație și grijă față de propriii cetățeni, în raport cu ceea ce vedem la noi în țară. Ideea neutralității îi reunește pe marea majoritate a cetățenilor moldoveni – atât pe cei pro-UE, cât și pe cei care nu sunt entuziasmați de aceasta.
Consider că avem nevoie de o lege clară privind statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Aceasta ar clarifica prevederile deja existente în Constituție. În acest context, deciziile legate de aderarea țării la sancțiuni internaționale ar trebui luate doar prin plebiscit național”, a scris Stoianoglo într-o postare pe Telegram.
Toate băncile din Republica Moldova au stopat colaborarea cu sistemul rusesc de transferuri bănești „Zolotaia Korona”, care era ultima soluție funcțională pentru transferuri de bani între Moldova și Rusia. În ultimul timp patru bănci moldovenești - Comertbank, Fincombank, Eurocreditbank și Energbank - permiteau recepționarea transferurilor prin acest sistem.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ