Fostul Procuror General, Alexandr Stoianoglo, susține că modificările la Legea Guvernului și a regulamentului executivului, dar și la Legea privatizării și deetatizării contravin Constituției. Într-o postare pe rețelele de socializare, Stoianoglo a scris că ”instituirea unor norme contrare Legii Supreme este un act pe cât de ilegal, pe atât de periculos”.
Fostul Procuror General a explicat care sunt ilegalitățile comise de guvernare, la aprobarea acestor legi.
”Modificările legii cu privire la Guvern: Au fost adoptate în manieră contrară Constituției, fiind afectată transparența în procesul decizional, precum și procedura legislativă; În redacția adoptată, dispozițiile protocolare sunt exceptate de la controlul constituționalității; Modificările contravin art.102 din Constituție, instituind norme contrare Legii Supreme; Legislativul a ignorat jurisprudența constantă a Curții Constituționale; Guvernul în modificările ulterioare a instituit norme primare în textul unei Hotărâri; Normele adoptate nu corespund criteriilor clarității și previzibilității legii; În redacția adoptată, normele prezintă riscuri corupționale și favoritism, dar și instituie un mecanism ilegal de adoptare a deciziilor, în special, a inițiativelor legislative”, explică Stoianoglo.
Și la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice ”Parlamentul a adoptat modificarea având la bază o inițiativă legislativă prezentată contrar Constituției și competențelor autorităților publice, fentând principiul legalității”, spune Stoianoglo.
Precizăm că PSRM a contestat la Curtea Constituțională Legea Guvernului, noul regulament al Executivului, dar și Legea privatizării și deetatizării. Sesizarea a fost depusă astăzi, 16 august, de deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, care a precizat că amendamentele au fost propuse şi votate în condiții de lipsă totală a transparenței și contravin normelor constituționale.