Summitul Moldova–UE de la Chișinău: Liderii europeni vor emite o declarație comună de susținere a suveranității Moldovei

03 iulie 2025, 10:42

În data de 4 iulie, la Chișinău, va avea loc summitul Moldova–Uniunea Europeană, în cadrul căruia liderii europeni urmează să emită o declarație comună "puternică" în sprijinul Republicii Moldova. Astfel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și preşedintele Consiliului European, António Costa, vor reitera angajamentul ferm al UE față de suveranitatea, securitatea și reziliența Republicii Moldova în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, scrie Agerpres cu referire la agenţia spaniolă de ştiri, EFE.

Summitul este programat să înceapă cu o întâlnire între președintele Consiliului European, Antonio Costa, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Chișinău. Aceasta va fi urmată de o sesiune plenară cu alți oficiali moldoveni și de o cină oficială, după o conferință de presă comună.


Summitul reprezintă o ocazie esențială de a sublinia importanța strategică a viitorului Republicii Moldova în cadrul UE și puterea cooperării dintre cele două părți într-un moment crucial în dezvoltarea democratică și parcursul european al țării, se menționează într-o informare postată pe site-ul Consiliului UE.

"Acesta este primul summit al UE cu Republica Moldova și îi acordăm o importanță deosebită, deoarece are loc într-un moment crucial pentru Republica Moldova, pentru regiune și pentru viitorul Europei, precum și, bineînțeles, pentru extindere. Considerăm acest summit nu doar simbolic, ci și substanțial, mai ales pentru că, în cazul Moldovei, vorbim despre progrese reale, reforme reale și un sprijin real din partea UE", au subliniat sursele citate de EFE.

Liderii urmează să emită o declarație comună "puternică" la sfârșitul summitului, în care Costa și Von der Leyen vor reitera angajamentul UE față de suveranitatea, securitatea și rezistenței Republicii Moldova în fața consecințelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei, au adăugat acestea.

Costa și Von der Leyen urmează să condamne atacurile hibride continue ale Rusiei și să discute modalități de consolidare a rezistenței R.Moldova la aceste amenințări, între care interferența străină, dezinformarea și corupția electorală.

"(Rusia) a lansat un război informațional pe scară largă împotriva R.Moldova, iar strategia este destul de complexă. În dorința sa de a modela peisajul politic înaintea alegerilor, (Rusia) recurge la tactici de inginerie politică" înaintea viitoarelor alegeri legislative, au declarat sursele, adăugând că UE a instruit 4.500 de experți moldoveni pentru a răspunde acestor amenințări.

Mandatul acestei misiuni de instruire va fi prelungit pentru încă doi ani, iar bugetul acesteia va fi dublat la 20 de milioane de euro în această perioadă, au adăugat sursele citate de agenția de presă spaniolă.

Costa și Von der Leyen sunt așteptați totodată să-și reafirme angajamentul de a sprijini Republica Moldova pe calea sa către aderarea la UE, pentru care a depus cerere în martie 2022 și a obținut statutul de candidat în iunie același an. Negocierile au fost deschise oficial în iunie 2024.

Pentru a sprijini integrarea Republicii Moldova în UE și reformele în această țară, UE oferă până la 1,9 miliarde de euro pentru perioada 2025-2027 prin intermediul noului Plan de creștere pentru Republica Moldova, cel mai amplu de până acum.

De asemenea, se așteaptă ca liderii să sublinieze importanța strategică a Acordului de Asociere UE-R.Moldova, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2016 și care permite R.Moldova să beneficieze de o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare.

În ceea ce privește chestiunile de securitate și apărare, liderii vor analiza cooperarea dintre UE și Republica Moldova, susținută de Parteneriatul pentru securitate și apărare UE-Republica Moldova.

Între 2021 și 2025, UE a alocat 197 de milioane de euro prin intermediul Instrumentului european pentru pace pentru a sprijini modernizarea forțelor armate ale Republicii Moldova. Și se așteaptă ca UE să livreze un radar de supraveghere audio pasivă pentru a identifica dronele și rachetele rusești, au declarat sursele.

De asemenea, este de așteptat ca liderii să evalueze progresele înregistrate de Republica Moldova în consolidarea securității sale energetice, îmbunătățirea rezilienței sale și reducerea dependenței sale de aprovizionarea din Rusia.

Liderii vor discuta totodată despre colaborarea în domeniul digital, cum ar fi eforturile de a ajuta Republica Moldova să își atingă obiectivul de a adera la Spațiul de Mobilitate al UE, implementarea Legii privind serviciile digitale (DSA) în Republica Moldova și lansarea noii inițiative Wi-Fi în orașe.

În plus, liderii celor două părți vor analiza eforturile Republicii Moldova de a participa treptat la programele și politicile UE, cum ar fi Europa Creativă, Erasmus+, Garanția Europeană pentru Copii și Uniunea Competențelor. 

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo